– Stakk fingeren i halsen og tvang bokideen ut selv

DEBUTANT: Bendik Ødegaard debuterer med boken Fremmede hender.

– Skrivearbeidet er en måte å akseptere at verden og livet ikke lar seg bli klok på.

Bendik Ødegaard er andre debutant ut i BOK365 sin ferske debutantspalte. Ødegaard (f. 1996) har tidligere gått på Skrivekunstakademiet i Hordaland. Nå er han aktuell med romanen Fremmede hender.

Fremmede hender handler om en ung manns retroaktive sjalusi, den grenseoverskridende fortvilelsen av at kjæresten har ligget med andre før ham. Den beskriver hvordan denne typen sjalusi kan arte seg, og hva slags destruktive konsekvenser den kan ha i et parforhold.

– Fordi sjalusien er så tett knyttet til seksualitet, handler boken også mye om sex, ofte av den grenseoverskridende typen, sier den ferske debutanten.

Får endelig tømme blæra

Den ferske debutanten har mer eller mindre alltid hatt en forfatterdrøm, men vil heller beskrive det som en forfattertrang.

– Det å kunne kalle seg forfatter kan kanskje sammenlignes med lettelsen man føler når man endelig tømmer blæra etter å ha gått pissetrengt altfor lenge.

Bokideen veltet ut av ham som oppkast.

– Den lå i meg som kvalme, men ville ikke ut i det hele tatt, så jeg stakk fingeren i halsen og tvang den ut selv. Inspirasjonen til boken har vært verden, shit som skjer. Sex og sjalusi og kjærlighet og shots. Jeg vil gjerne forstå disse tingene, men jeg vet at de ikke lar seg forstås. Skrivearbeidet er en måte å akseptere at verden og livet ikke lar seg bli klok på.

Kanskje ikke overraskende, er den kontroversielle, brutalt ærlige og karismatiske forfatteren med grafisk språk i sin poesi, Charles Bukowski, Ødegaards store forfatterforbilde. I sine egne tekster, vil debutanten at leseren skal sitte igjen med motstridende følelser.

– Glede og tristhet, komfort og kvalme, latter og gråt, gjenkjennelse og fremmedfølelse og så videre, sier han.

– Kjenner kvalmen bygge seg opp

Avhengig av humør, dagsform og hvor Ødegaard føler at han er i prosessen i en tekst, gjør han én av to følgende ting:

– 1) Går på biblioteket og skriver til «meråpent» stenger. 2) Drikker og skriver til jeg er for full til å skrive mer, enten hjemme (dersom jeg er blakk), eller på pub. Sistnevnte er mitt tips mot skrivesperre, funker hver jævla gang.

– Hva er det beste skrivetipset du har fått på veien til å bli forfatter?

– «Du må aldri slippe det, Bendik! Må aldri, aldri slippe det,» sa en gjestelærer ved Skrivekunstakademiet til meg.

Og allerede kjenner Ødegaard at «den vanskelige andreboka» har planer for ham.

– Jeg kjenner kvalmen bygge seg opp allerede. Skål!

– Er det noen andre debutromaner/bøker du personlig gleder deg til denne høsten?

Hobbiten kommer i ny norsk utgave, med illustrasjoner som mummitrollskaper Tove Jansson gjorde til en svensk versjon på 60-tallet. Hennes visuelle representasjon av Gollum er noe av det mest overraskende og kule jeg har sett, så jeg håper det er med i denne versjonen av boka.

– Helene Alice Nordtvedts Røde fare og Kamilla Danielsens Diskomus på venteværelse er debuter av året jeg allerede har fått lest, og kan anbefale.

– Ellers gleder jeg meg til å lese Subwoolfer: Oppdrag bestemor til kidsa på skolen hvor jeg jobber.