Stadig mer «plagsom» krabat

KOMMENTAR: Lillebror er gått fra kraftig lugging til skalpering. Nå er det krig.

De som trodde at de største bevegelsene var unnagjort med Stordalen og Co i fjor, må pent tro om igjen. Det har slett ikke vært stillstand så langt i år. Før året hadde rukket å bli to måneder gammelt, hadde Strawberry Publishing kjøpt to norske forlag (Juritzen og Bastion), sikret seg tre svenske forlagssjefer, og mistet en norsk.

Nå er den svenske toppsjefen på plass. Det er en rekruttering som neppe er egnet til å få bølgene til å legge seg i vårt naboland.

Svensk rabalder

Da Strawberry Publishing gjorde sitt inntog i Sverige i februar, skjedde det slett ikke lydløst. Stordalen & Co hentet inn to av Sveriges ledende forleggere, Karin Linge Nordh og Anders Sjöqvist, og salgs- og markedssjef Sara Lindegren – alle fra Bonnier-eide Forum.

Strawberry-forlegger Jonas Forsang beskrev det som «å ha vunnet Willy Wonkas gullbillett og landet måneraketten på en og samme gang». Sentrale folk i svenske forlag beskrev dette som «en krigserklæring».

«Det er en trussel mot Bonnier, det er en krigserklæring. Jeg tror at de kommer til å stjele forfatterne sine derfra. Ellers kommer ikke dette til å gå. Man kan ikke bare starte et forlag», sa Kristoffer Lind, forlagsgründer i Lind & Co til SvB.se.

De som beskrev Strawberrys første svenske trekk som en krigserklæring fikk rett: Bonniers mottrekk kom raskt. Kun dager senere flagget forlagskonsernet at Bonnier Fakta og Bokförlaget Forum skulle slås sammen til ett storforlag, som Bonnierförlagen håper vil bli «bokbransjens mest attraktive og kommersielle forlag for forfattere innenfor sakprosa og skjønnlitteratur». Ifølge Bonnierförlagen har de jobbet med dette prosjektet en god stund, men norske Strawberrys innhogg i Forums nøkkelmedarbeidere fremskyndet prosessen.

Dramatisk for Bonnier

Det er slett ikke noen hvem-som-helst Strawberry har valgt å turne i nesehårene til: Bonnierkonsernet er Sveriges største medievirksomhet, med en årsomsetning på rundt 25 mrd. kr. TV-virksomhetene, som er i ferd med å bli solgt, har stått for den klart største delen, men forretningsområdet «books» har danset rundt 7 mrd. kroner i årsomsetning. Det matcher den samlede omsetningen i norsk bokbransje – for å sette det hele i perspektiv.

For en mediegigant som Bonnier, med lang historikk og atskillig analog bagasje, ligger hovedutfordringen i å være i bevegelse og sikre digital fornyelse. Sentral i mye av dette strategiske arbeidet: Rebecka Leffler. I 2017 opprettet konsernet Bonnier Books Ventures – et selskap som skulle ha hundre prosent fokus på «digital og teknisk innovasjon». Og hvem ble satt på sjefsjobben i Bonnier Books Ventures? Rebecka Leffler.

Med andre ord: Rebecka Leffler har hatt innsyn i de fleste sentrale strategiske beslutninger, fremtidsplaner og vurderinger som er gjort i Bonniers bokvirksomheter. Da kan man bare ane hvilke tanker man nå gjør seg hos forlagskjempen i Sveavägen. Dette er annerledes enn de tre første rekrutteringene, som «kun» rammet det tradisjonelle kjerneforleggeriet.

Nå kommer forlagsoppkjøpene

Dermed har Stordalen & Co besatt alle de viktigste sjefsposisjonene i sin svenske operasjon. Spørsmålet er: Hva nå?

Svaret synes åpenbart. I en ikke altfor fjern fremtid vil vi med stor sannsynlighet se to eller tre svenske forlagsoppkjøp. I likhet med her hjemme, er den svenske Strawberry-strategien av det utålmodige slaget. Det er vanskelig å se for seg fire profilerte svenske forlagsfolk sittende ute med snøret på bryggekanten, mens stadig større overhead-kostnader skyller inn mot stranden.

For all del: Det drives også forfatter-fiske, målrettet mot de større fiskene. Men Strawberry er avhengige av «momentum» her, å raskt komme i posisjon med en operasjon som har nødvendig tyngde og troverdighet for å hente inn de store forfatternavnene. Raskeste vei dit er å handle inn et par av de profilerte forlagene i «mellomregisteret» – i og med at de gamle gigantene Bonnier og Norstedts er uaktuelle, og Natur och Kultur ikke er til salgs.

Kanskje er disse forlagene hentet inn i Strawberry-folden allerede på denne siden av sommeren. En hendelsesløs vår blir det uansett ikke.

 

VEBJØRN ROGNE