Kriminell «snakkis» på London-messen

– Smart, realistisk og intenst spennende. Slik beskriver agenten Helene Floods krimroman "Terapeuten".

– Det er ekstremt mange som kjemper om oppmerksomheten i psykologisk thriller-kategorien. Jeg tror at Helene Floods bok har nådd gjennom fordi hun både treffer og fornyer sjangeren, sier Annette Orre hos Oslo Literary Agency (OLA).

Helene Floods Terapeuten var en av de norske «snakkisene» under årets internasjonale bokmesse i London. Boken kommer på norsk i slutten av juli, men er solgt til flere land måneder før boka kommer ut i Norge.

«Oppsiktsvekkende godt»

Og mer skal det bli:

– Vi har flere budrunder gående, forteller Annette Orre i Oslo Literary Agency (OLA). Forlag i Tyskland, Spania, Sverige og Nederland har allerede sikret seg rettighetene. Ifølge OLA skal det dreie seg om store pre-empts og flerbok-avtaler.

Terapeuten er en historie som føles forfriskende nåtidig. Den er smart, realistisk og intenst spennende. Og så skriver hun oppsiktsvekkende godt. Å finne Helenes roman i bunken av innsendte manus var som å åpne en gave, sier Orre.

Forlegger Regina Kammerer i Tyske BTB, som også er Maja Lundes tyske representant, gir Flood følgende attest: «Jeg er sikker på at dette er starten på et betydelig forfatterskap. Dette er en ung forfatter med en sterk, original stemme som tilfører den psykologiske krimsjangeren noe nytt og interessant.»

Skeie og Grue

Også hos de to andre, store agenturene var man godt fornøyd med årets London-messe

– To sakprosatitler skilte seg ut: Tore Skeies Hvitekrist og Jan Grues Jeg lever et liv som ligner deres. Begge var sterkt etterspurt, kan Bjarne Buset og Anne Cathrine Engh i Gyldendal Agency berette. – På skjønnlitterær side var det stor blest rundt Ørjan Karlssons kommende thriller Hvit armada, og i tillegg tikket det inn et bud fra Frankrike på Johan Harstads monumentale Max, Mischa og Tetoffensiven.

ETTERSPURT: Jan Grue (foto: Anne Valeur)

Feelgood og feminisme

– En veldig god messe. Vi har inntrykk av at det har vært veldig høy aktivitet og god interesse for flere av våre forfattere. Naturtrenden står fremdeles sterkt på non-fiction-siden, men vi ser også stor interesse for bøker om og av unge kvinner. Bøker som omhandler feministiske tema eller om sterke kvinner som tar uventede eller radikale livsvalg, sier Ingvild Haugland i Cappelen Damm Agency. – Vi ser spesielt stor interesse for våre nye liste med kommersielle titler, feelgood-romaner med et bestselger potensiale. Spesielt ser vi stor interesse for Magne Hovdens bok Cirkus, som skal utgis i Norge i mai måned. Vi har to pågående budrunder i Italia og Frankrike og venter bud fra flere markeder innen kort tid.

(hovedfoto: Aschehoug)