Stabilt for de store forlagene

– Et supert år for forlaget, konkluderer forlagssjef Anne Gaathaug i Kagge. Se 2015-fasiten for de norske forlagene her.

Økonomien ser relativt sunn og stabil ut i norske forlag. Kagge sitter igjen med over 25 mill. kr i driftsresultat av en omsetning på drøye 100 mill.

– Det var veldig mye som klaffet, sier Kagge-sjef Anne Gaathaug og legger til: – Det hyggeligste er at vi traff veldig godt med bredden i fjor.

Bok&Samfunn/BOK365 har gjennomgått regnskapene for Norges 50 største bokforlag. Konklusjonen er at det står relativt sunt og stabilt til for forlagene. For Anne Gaathaug og Kagge Forlag er det ikke bare sunt, men formidabelt.

 

Cappelen Damm størst

Størst av forlagene er fortsatt Cappelen Damm, men Gyldendal økte mest – både hva gjelder driftsinntekter (+30 millioner) og inntjening. Driftsresultatet i Gyldendal ble 66 millioner og dermed 13 millioner høyere enn tilsvarende hos hovedkonkurrenten.

Aschehoug-konsernet beholder sin plass som Norges tredje største. Omsetningen for konsernet økte med rundt 10 millioner, uten at overskuddet på rundt 25 millioner bedret seg fra året før.

Vigmostad & Bjørke har de siste årene kjøpt flere forlag. 2015 ble preget av konsolidering. Driftsinntektene ble således redusert, men driftsresultatet økte samtidig med nær 6 millioner til 39 millioner kroner.

 

statistikk-ny

 

Gode tider for Kagge

Spranget i omsetning fra Aschehoug og ned til Kagge, som er landets femte største forlag, er på over en halv milliard kroner. Kagge klarte likevel kunststykket å sitte igjen med et noe større driftsresultat enn Aschehoug.

Blant de ti største forlagene er det også grunn til å merke seg en driftsmargin på hele 33 prosent for Bastion Forlag, noe som resulterte i et driftsresultat på hele 15 millioner kroner. Også Samlaget leverte bra tall for 2015.

 

forside_boksamfunn6-2016

 

Opprydning hos Juritzen 

2015 ble et regnskapsår preget av omorganisering og opprydning for Juritzen. Omsetningen falt med over 20 prosent og driftsunderskuddet ble på 4 millioner. Forlaget melder at omstruktureringen har gitt resultater og vil vise seg i bedre tall for inneværende år.

På den siste etappen til trykkeriet, ble det dessverre forskyvninger og kluss i tabellen med 2015-regnskapene i siste nummer av Bok & samfunn. Korrekt versjon av regnskapstabellen blir presentert i sin helhet i neste nummer, som utkommer om to uker.

De 10 største forlagshusene finner du også ovenfor i denne saken.