Endelig ble det Vigdis!

 «Endelig!» vil nok mange si. Vigdis Hjorth kunne i dag motta Bokhandlerprisen fra kulturminister Linda Hofstad Helleland.

– Det finnes en lykkelig og varig kjærlighet i mitt liv, tro det eller ei. Jeg elsker bokhandlere –og trodde det var ugjengjeldt, men nei! Nå ser det ut til at de også elsker meg! Det sa en glad og opprømt Vigdis Hjorth i sin takketale på rim, hvor hun også hyllet sin barndoms bokhandel på Tåsen.

Forhåndsfavoritten innfridde: Bokhandlerprisen 2016 gikk til Vigdis Hjorth og hennes mye omtalte roman Arv og miljø (Cappelen Damm).

 

Prisvinner i sjøsprøyten

– Også i regjeringskvartalet har vi merket oss vindene som har blåst over havene i litteraturdebattene denne høsten. Og midt i sjøsprøyten står Vigdis Hjorth, sa kulturminister Linda Hofstad Helleland i sin hyllest til Vigdis Hjorth på Litteraturhuset i Oslo i dag.

– Vigdis Hjorth gir oss større innsikt i hvem vi er og hvilket samfunn vi lever i, sa Forfatterforeningens leder Sigmund Løvåsen.

Vigdis Hjorths Arv og miljø handler om arv, familiehemmeligheter og overgrep – om en far som misbrukte og en mor som vendte seg bort. Ingunn Øklands kommentar i Aftenposten om romanen og eventuelt slektskap til forfatterens eget liv, ga startskudd for en ny debattrunde om den såkalte virkelighetslitteraturen i norske romaner.

 

 

– Et helt annet gjennomslag

Hjorths nye roman starter som et klassisk arveoppgjør, der to sommerhytter på Hvaler står sentralt. To barn har tatt seg av stedet og foreldrene i mange år. De skal arve hyttene. Men det finnes to barn til, som delvis har brutt med familien. Hvorfor melder de seg nå på i arvetvisten? Under samtalen om arv løper en annen beretning, som setter voldsomme krefter i sving. Den handler om familiehistorien.

Allerede før Bokhandlerprisutdelingen var det klart at dette lå an til å bli en svært god høst for Vigdis Hjorth – og prisen vil garantert gi ytterligere fart i salget fremover mot jul:

– Vigdis Hjorth har vært en av våre sentrale forfattere i mange, mange år. Leve posthornet! og Et norsk hus ga henne flere lesere, men med Arv og miljø har hun fått sitt virkelige store gjennombrudd hos det brede publikum. Nå har vi trykket 60 000 eksemplarer av boka, sier en glad forlagsdirektør i Cappelen Damm, Elisabeth Steen.

 

arv-og-miljo

 

 

Manges favoritt

Det er ikke bare blant bokhandlerne og bokleserne årets prisvinner er populær: Også sentrale folk i de konkurrerende forlagene har henne som en personlig favoritt. I en rundspørring hvor de blir bedt om å trekke frem en favoritt fra et annet forlag enn sitt eget, er det Vigdis Hjorths roman navn Arv og miljø som dukker opp hyppigst.

Kari Marstein, redaksjonssjef for norsk skjønnlitteratur i Gyldendal, var blant dem som valgte seg Hjorth:

– Jeg har forsøkt, men jeg kommer ikke utenom Vigdis Hjorths Arv og miljø. Det er sikkert så mange av oss som vil anbefale den, og hvorfor være original når romanen er så tenkende og enestående god?

– Den er ikkje vanskeleg; Arv og miljø av Vigdis Hjorth, kommer det spontant fra Karin Helgøy i Samlaget, i saken som blir publisert i Bok & samfunns kommende førjulsutgave.

 

Unison anmelder-begeistring

Anmelderne har vært unisont begeistret for Hjorths roman: «Bare Vigdis Hjorth klarer å behandle et tungt tema på en så stram, intelligent og poetisk måte,» skrev Dagbladets Cathrine Krøger.
«Vigdis Hjorth har skrevet sin sterkeste roman … Det ligger en energi, et spenningsnivå, i fortellingen som bare er der når noe virkelig står på spill,» skriver Ole Jacob Hoel i Adresseavisen.

«Et foreløpig høydepunkt i et forfatterskap som stadig blir mer aktuelt. Kanskje blir romanen høstens viktigste», skriver Astrid Fosvold i Vårt Land.

Også Klassekampens Tom Egil Hverven mener Arv og miljø er blant Hjorths sterkeste: «Arv og miljø er blant de beste bøkene Vigdis Hjorth har utgitt. Romanens litterære intensitet kan måle seg med Om bare (2001), dens sosiale og psykologiske dybdeboring med Snakk til meg (2010)»

«Alt i Arv og miljø indikerer at Hjorth går dit det brenn», skriver Margunn Vikingstad i Morgenbladet.

 

Bronse-heder

Bokhandlerprisen er bokhandlernes pris og deles ut etter avstemming blant alle som arbeider i norsk bokhandel. Boken det stemmes på må være en av årets bøker og av en norsk forfatter innenfor skjønn/generell litteratur, også barne- og ungdomsbøker. Bokhandlerprisen er en bronsestatuett: «Takk for boken», utført av billedhugger Nils Aas.

Prisen ble delt ut første gang i 1948. Da het den nettopp «Takk for boken» og prisen og ble tildelt Sigurd Hoel. Da tradisjonen ble gjenopptatt i 1981, etter tolv års opphold, fikk den navnet «Bokhandlerprisen». I fjor gikk prisen til Maja Lunde for Bienes historie.

 

Årets nominerte var:

Anne B. Ragde:  Alltid tilgivelse, Oktober

Ellen Vahr: Gaven, Aschehoug

Frode Grytten: Menn som ingen treng, Oktober

Helene Uri: Hålke, Gyldendal

Iben Akerlie: Lars er LOL, Aschehoug

Jan-Erik Fjell: Lykkejegeren, Juritzen

Jørgen Jæger: Fortielsen, Juritzen

Ketil Bjørnstad: Verdens som var min. Syttitallet, Aschehoug

Tore Renberg: Du er så lys, Oktober

Vigdis Hjorth: Arv og miljø, Cappelen Damm