Sørlandets litteraturpris til Kvæven

Foto: Tommy Ellingsen

"Dette er en stor leseopplevelse", skriver juryen i sin begrunnelse. I tillegg ble Siv Ringdal tildelt sakprosaprisen.

Sørlandets litteraturpris ble fredag formiddag delt ut på Kristiansand bibliotek, og prisen ble i år tildelt Tore Kvæven for Når landet mørknar (Samlaget).

Kvæven har tidligere utgitt romanen Hard er mitt lands lov, som han debuterte med i 2011, og barneboken Kameljegeren. Når landet mørknar er hans andre roman, og i fjor ble han også tildelt Brageprisen for boka, i klassen for skjønnlitteratur.

«Mesterlige beskrivelser»

Når landet mørknar foregår på 1200-tallets Grønland, og følger Arnar Vilhjalmson ro i sin første hvalrossjakt. Men hvalrossen har begynt å trekke seg unna, og handelsskipene fra Norge og Island kommer sjeldnere. Arnar ønsker å seile mot landene i vest, og slå seg opp der.

Juryen bak utdelingen av Sørlandets litteraturpris skriver i sin begrunnelse at boken er «en stor leseopplevelse»:

«Forfatteren tar oss med til det norrøne samfunnet på Grønland. Fortellingen starter i 1293. Hverdagsliv, og konflikt, kjærlighet, brytninger mellom gammel tro og tro på Kvitekrist, natur og dyreliv er skildret detaljert og kunnskapsrikt i et rikt og vakkert språk. Menneskets avhengighet av naturen er mesterlig beskrevet, og dyrenes liv er fortalt slik at vi faktisk lever oss inn i hodet til en utmagret isbjørn og en truet hvalross. Dette er en stor leseopplevelse.»

Ringdal fikk sakprosaprisen

Sørlandets litteraturpris for sakprosa ble tildelt Siv Ringdal for boken På høye hæler i Amerika. Unge Agder-kvinner i etterkrigsårenes New York (Pax).

Fra juryens begrunnelse heter det:

«Drømmen om Amerika nådde ungdommen i Agder gjennom slektninger og kjente som hadde reist «over there» for å få arbeid. Skandinaviske jenter var ettertraktet som hushjelper. Mange startet med en slik post – ofte uten å kunne ett eneste ord engelsk. Senere fant de seg arbeid i andre yrker og tilpasset seg den amerikanske livsstilen. Reisen til Amerika var et frigjøringsprosjekt: fra pietistiske og nøysomme forhold på Sørlandet til et liv hvor det var lov å pynte seg, kjøpe moteklær og danse! Det er kroppens transformasjoner Siv Ringdal viser oss i ord og bilder fra Agder og New York.»