Slutter i Aschehoug

– Når du har vært et sted i 19 år blir det en stor og viktig del av livet ditt, sier Even H. Kaalstad.

– Det har vært en utrolig spennende reise gjennom mange år. Gjennom bøkene har jeg kunnet drømme meg bort, og med bøkene har det fulgt med så mye mer enn bare litteraturen for min del, sier Even H. Kaalstad, som forlater Aschehoug ved utgangen av mai.

At livet skulle handle om bøker sto tidlig klart for Kaalstad. I 1987 ble han den yngste bokhandleren i Norge, på hjemstedet Brevik. Senere pakket telemarkingen kofferten med kurs for hovedstaden – og jobber på Tanum Karl Johan og Røa Bokhandel.

– Viktig del av livet

Så ble han hentet til Aschehoug, hvor han har hatt flere hatter. Mange vil nok først og fremst forbinde Kaalstad med hans årrekke som salgs- og markedssjef i forlaget. Men før dette var han såkalt storkundeansvarlig, og senere har han vært både forlagssjef for backlistbøker og leder for Aschehoug Akademi – som er stillingen han nå forlater. Fra 1. juni er han fristilt fra denne jobben.

– Når du har vært et sted i 19 år, blir det en stor og viktig del av livet ditt, sier Even H. Kaalstad. – Jeg har hatt gleden av å jobbe med dyktige og inspirerende kolleger. Og ikke minst har det vært trivelig å jobbe med forfatterne våre.

Stor takhøyde

Han har bare godt å si om forlaget han snart skal forlate:

– Det har vært et unikt miljø og en trygghet her, med stor takhøyde og rom for mange meninger, flat struktur og kort vei til toppen. Det har nok bidratt til at et gammelt familieeid forlag har klart å holde posisjonen innenfor skjønnlitteratur og undervisning. Og folk føler en stolthet ved å jobbe her.

Noe du husker spesielt godt fra dine mange år på Sehesteds plass?

– Jeg har vært heldig som har fått være med på flere store suksesser – blant annet Jo Nesbøs forfatterskap. Det å få lov til å jobbe med noe så stort har vært kjempegøy, sier Kaalstad, og legger til: – I forlaget og i bransjen ellers håper jeg å ha bidratt til å løfte frem salgs- og markedsfolkene i forlagene. De får mer aksept og anerkjennelse for den verdifulle jobben de gjør enn de kanskje fikk tidligere.

– Tøffe tider

Hvor går veien nå?

– Det vil vise seg. Det er unektelig litt skummelt når man ikke har noe konkret å gå til. Men nå fester jeg blikket fremover.

Blir det bokbransjen fortsatt, tror du?

– Bokbransjen er en utrolig flott bransje. Det er spennende og tøffe tider med store omstillinger, men jeg er ikke redd for forandringer. Det kan godt bli bøkenes verden også i årene som kommer – men det ikke være det. Jeg liker å jobbe med salg, formidling og folk. Det blir spennende å se hva som dukker opp.

 

(Foto: Øystein Westlie)