– Solkrem og klissete fingre

Tromsø-forfatteren Monika Steinholm skulle egentlig tilbringe ferien på Kreta, men sånn ble det ikke. Forhåpentligvis blir det fint vær i hjemmeferie også.

Hvor tilbringer du ferien? 

– Det blir nok hjemmeferie i år. Noen korte turer skal vi nok få til, kanskje i telt eller aller helst i hengekøye. Senja og Finnsnes er selvsagte reisemål, og så har jeg lyst til å kjøre en tur til Lofoten. Der har jeg ikke vært siden jeg var lita.

Har noen ferieplaner blitt endret på grunn av corona-pandemien? 

– Vi skulle vært på Kreta i slutten av juni. Jeg ventet i det lengste med å avbestille, men innså til slutt at det ikke kom til å gå.

Hva  en god sommerferie inneholde?

– Bøker er jo en selvfølge, men bortsett fra det: bading, litt strandliv, en fjelltur eller to, familie, is. Og ikke glem sol! Hjemmeferie i Tromsø med dårlig vær er ikke noe gøy. Solkrem og klissete fingre hører med til sommeren.

Hvilken bok er den beste du har lest så langt i år? Og hvilken ligger øverst i bokbunken i ferien?

Normal people av Sally Roony er den beste jeg har lest i år, tror jeg. Øverst i bunken og påbegynt ligger Sinne av Ann Helen Kolås Ingebrigtsen. Den er veldig god så langt!

Hva står på bordet hvis du får velge ditt perfekte sommermåltid? 

– Grillmat og en god salat med mye fetaost.

Hvem ville du invitert til bords, hvis du ikke kunne velge familie eller kjæreste?

– Jeg ville invitert en god blanding av forfattere og forlagsfolk på piknik. Bokfolk er innmari hyggelig.

Hvem i Bok-Norge vil du helst gi en blomsterbukett?

– Jeg tror jeg måtte ha delt opp den blomsterbuketten. Forfattersentrum har gjort en strålende innsats for forfatterne i denne tiden (det gjør de for så vidt alltid, men det har blitt ekstra tydelig nå). Det samme gjelder NBU. Jeg har blitt rørt av hvordan de har stått på, forhandlet og holdt oss forfattere oppdatert. Dessuten syns jeg redaktørene mine Camilla og Inger fortjener blomster i bøtter og spann. Uten dem hadde det ikke kommet noen bøker herfra. De heier, har stålkontroll og dytter meg i riktig retning når jeg har seilt for langt av kurs.

… og hvem ville du gitt en brennmanet? 

– Jeg ville gitt brennmanet til koronaviruset og koronavirus til brennmaneten.

Hvis du fikk være kulturminister for en høst – hva er det første du ville gjort?

– Jeg ville satt av mer penger til langvarige stipend, sånn at det blir mer ro og tid rundt skrivingen. Og så ville jeg ordnet opp i den avkortningen av utbetaling til forfattere og forlag i innkjøpsordningen ASAP.

Hva savner du mest i disse corona-tider? 

– Jeg savner å besøke skoler. Jeg har hatt noen digitale oppdrag som har fungert helt greit, men kontakten man får i samme rom som elevene er helt enestående, og kan ikke erstattes.

Hvilket spørsmål burde vi ha stilt deg? (Og hva ville du ha svart?)

– «Har du lyst på én million kroner av oss?» Ja, tusen takk! Det var veldig snilt av dere!