LUKE 2: - Noe av det som har vært aller finest med «Snøsøsteren»-suksessen, er å se at en bok faktisk kan nå så bredt i vår digitale tidsalder. «Snøsøsteren» kunne ikke vært annet enn en bok, den kan ikke erstattes med en digital fil. Adventssøndagens julegjest er Maja Lunde.
Bokhøstens vinner er så langt Maja Lunde med den vakre og stemningsfulle julefortellingen Snøsøsteren, illustrert av Lisa Aisato. Kagge Forlag har måttet la trykkepressene gå, og det har vært lange ventelister hos bokhandlerne. Sist vi talte var totalopplaget oppe i svimlende 211 000 eksemplarer.
– Hvor tilbringer du jula i år?
– Dagene før jul er hjemme. Selve kvelden tilbringes hos faren min. Romjulen og nyttår tilbringes på fjellet. Det er jul for meg – fri, ski, snø og gode venner.
– Det blir ikke jul uten … hva?
– Kongerøkelse, Judy Garland som synger «Have Yourself a Merry Little Christmas», og familien.
– Hva har vært årets store leseopplevelse for deg?
– Det har vært et år med mange bøker, jeg leser alle sjangre, mye sakprosa. Av skjønnlitteratur gjorde blant annet Olaug Nilssens «Tung tids tale» sterkt inntrykk. Ellers har jeg brukt en litt tid på to bøker som har lite felles annet enn at de er veldig tjukke: «Anna Karenina» av Leo Tolstoj og «Max, Mischa og Tetoffensiven» av Johan Harstad. Begge anbefales, men kanskje ikke til de samme leserne.
– Hvilke tre bøker vil du gjerne gi bort i år?
– Det blir jo litt hjemmelaget. Ellers gleder jeg meg til å gi bort «Til Ungdommen» av Linn Skåber og Lisa Aisato og «Hvem sa hva» av Helene Uri.
– Hvis du skulle invitere en i bokbransjen til å være julenisse – hvem ville du valgt (og hvorfor)?
– NRK Bok. Jeg ønsker meg et bokprogram for barn i slukealder, med lesetips, barnas egne bokanmeldelser og favoritter. I bokåret 2019 ville det passet ekstra bra med en slik ny satsing.
– Hva står på bordet på julaften?
– Før var det ribbe, men vi har endt med pinnekjøtt, rett og slett fordi vi liker det bedre.
– Beste julegaven du noensinne har fått?
– En førjulsgave, faktisk, boka «Jul i Bakkebygrenda». Noen få dager før jul fikk jeg tjuvstarte med denne ene. Jeg husker at jeg satt på fanget til mamma foran kakkelovnen og leste den høyt. For meg ble den boka selve julen.
– I julenissens slede eller i selskap med Hovmesteren?
– Har alltid drømt om å sitte på med julenissen, har ikke alle?
– Ditt beste juleminne?
– Det aller første minnet jeg har i livet. Jeg var bare to og et halvt år, gikk mellom mamma og pappa i snøen på vei til juletrefest på Lærerhøgskolen som den gang lå i det som i dag er Litteraturhuset. Jeg hadde arvet en pesk og skaller, altså samekofte med sko til, fra mammas kusine nordpå og følte meg utrolig fin, snøen la seg på skallene og mamma og pappa løftet meg gjennom luften så jeg nesten fløy.
– Og ditt verste?
– Morfaren min døde lille julaften i 1999. Det ble en annerledes jul, og en jul jeg har tenkt mye på i arbeidet med Snøsøsteren. Savnet etter dem vi ikke lenger har hos oss, blir ekstra sterkt i julen. De første årene var det vondt, men nå blir lille julaften den dagen vi husker litt ekstra på ham. Jeg tar med ungene til kirkegården og så tenner vi lys på graven hans. Det er en fin tradisjon, som de også setter pris på, selv om de aldri har truffet ham.
– Har du et nyttårsønske på vegne av bokbransjen?
– Noe av det som har vært aller finest med «Snøsøsteren»-suksessen, er å se at en bok faktisk kan nå så bredt i vår digitale tidsalder. «Snøsøsteren» kunne ikke vært annet enn en bok, den kan ikke erstattes med en digital fil, den er mer enn bare tekst, den er illustrasjoner, design og innbinding, lukten av blekk og følelsen av det fine papiret mellom fingrene. Jeg har alltid elsket slike bøker selv, og har for eksempel stor glede av å lese de illustrerte Harry Potter-bøkene sammen med barna. Jeg håper derfor det kommer mange flere slike gjennomillustrerte bøker i årene fremover og at forlagene tør å satse på helhetsopplevelser, selv om det kanskje koster litt mer.
Les også: Superpar sikrere superjul.