Sneen smakte …

Frozen trees, Lake Bled, Slovenia.

Lyrisk: Ny diktantologi fra Lillegraven og Ørjasæter. Når alt kommer til alt, har vi kun disse dagene, dette livet.

Første søndag i advent. Siste nummer av Bok & Samfunn bringer oversikt for lyrikksalget i oktober. Ikke overraskende er det antologiene som topper. Redaktør Ellen Wisløff med Ren poesi: Del 2 (Aller), foran Hans Olav Brenners Dikt og forbannet løgn (Spartacus). Utfordring får de fra Kagge som nå har lansert Disse dagene, dette livet. Dikt vi har sammen.

Ruth Lillegraven er inne på listen med to nye samlinger:  Sigd (Tiden, 2016) på femteplass, samt med den helt ferske Kagge-antologien Disse dagene, dette livet: Dikt vi har sammen – på åttende. Sistnevnte er gjort i samarbeid med Tordis Ørjasæter.

 

tordis-orjasaeter  ruthlillegraven

ANTOLOGI-DUO: Tordis Ørjasæter og Ruth Lillegraven.

Det skulle ikke forundre om Disse dagene, dette livet fortsetter klatringen mot toppen av lyrikklisten. Det er en betagende samling av nyere norsk poesi, ispedd gammelt godt merke. Grunnideen har vært å finne dikt som spenner fra barndom til livsslutt: Det handler om å være barn, ungdom, forelsket, om å bli foreldre og om å bli gammel.

Her kan du se og høre Ørjasæter og Lillegraven fortelle om samlingen.

Hele 160 dikt og rundt 90 diktere er med i Disse dagene, dette livet. Vi nevner kort moderne lyrikere som Gro Dahle, Terje Dragseth, Cathrine Grøndahl, Gunvor Hofmo, Synne Lea, Anna Kleiva, Torgeir Rebolledo Pedersen, Helge Torvund, Tor Ulven, Eli Fossdal Vaage og Einar Økland. I tillegg får du også dikt av de «gode gamle» som Bjerke, Bull, Hagerup, Hauge, Obstfelder og Vesaas.  Nettopp dette at antologien trekker fram og presenterer nyere norsk lyrikk gjør en glad, og håpefull om at de vil være inngang til videre lesning av poetene i originalutgaver.

Et dikt fra antologien? Vi falt for dette nostalgiske, lille diktet av salige Gunvor Hofmo (1921-95), en dikter som Jan Erik Vold (joda, Vold er også med i samlingen) har karakterisert som en av våre viktigste lyrikere i etterkrigstiden.

 

Sneen smakte …

 

Sneen smakte av stjerner og måne

og av granduft, fra Nordmarkas skoger

og av juletreet.

 

Sneen smakte av tomme gater, av

Maridalsveien med to politikonstabler

ridende på to hester i skumringen.

 

Kjelken suste gjennom alle kvelder

gjennom alle veiers skumring

Og alltid sto en mor i et vindu

og ropte …

 

Gunvor Hofmo

 

 

disse-dagene-dette-livet

 

Gunvor Hofmo: Stjernene og barndommen (Gyldendal, 1986)
Ruth Lillegraven, Tordis Ørjasæter (Red.): Disse dagene, dette livet. Dikt vi har sammen (Kagge, 2016)
Foto Tordis Ørjasæter: Kagge Forlag
Foto Ruth Lillegraven: Paal Audestad

 

Les også: Ruth Lillegraven, fortel livshistoriar med dikt