– Snart styrer vi bokbransjen

– En gjenganger på festene våre er setningen: «Hvor lenge tror dere det er til vi styrer bokbransjen?». I disse dager uteksamineres nok et kull fra Fagskolen.

– Da jeg fant ut at jeg ville returnere til skolebenken, fant jeg ingen studier som interesserte meg. Så kom jeg over Fagskolen, forteller Merete Pharo. Hun jobber til daglig på Tronsmo bokhandel, men det siste året har hun vært elev ved Fagskolen for bokbransjen.

I disse dager uteksamineres Merete og kullkameratene hennes. Nå er eksamen avlagt og alle fagbrev er levert. Og når ting kommer til en ende, er det godt med et tilbakeblikk.

Hva har overrasket dere mest løpet av tiden ved Fagskolen?

– At det skulle være så mye rødvin involvert, sier Siri, og til bekreftende nikking og humring fra resten av klassen.

BOK-NORGES FREMTID? Bjørnar fra Bokhuset i Tromsø.

Men det er nok alle dørene som har åpnet seg som har imponert de fleste:

– Jeg var overrasket over hvor gode kontakter Cecilie har, sier Idunn Sofie, og titter bort på rektor Cecilie Brun Løwe.  – Vi kommer jo inn overalt, og alle har kaffe og kaker klart til oss.

Dette er noe Bjørnar fra Bokhuset i Tromsø er enig i:

– Vi har blitt veldig godt mottatt av bransjen. Alle vi har møtt har virket oppriktig interessert i oss og hva vi driver med.

Håndhilse på bransjen

– Jeg begynte på Fagskolen fordi jeg tenkte det ville være karrièrebyggende, forteller Bjørnar.

Når man snakker om å bli godt mottatt av bransjen, legger ikke elevene skjul på at nettopp dette var en av grunnene til at startet på Fagskolen:

– Hvis jeg skal være helt ærlig så startet jeg på Fagskolen for å få muligheten til å håndhilse på folk i bransjen og bygge et nettverk. Og det syns jeg virkelig skolen har åpnet opp for også, sier Maren – hun har jobbet en årrekke i Akademika, men er for tiden frilanser.

BOK-NORGES FREMTID? Merete fra Tronsmo.

Men det som kanskje kjennetegner Fagskolen best er ikke dørene den åpner, men klassemiljøet:

– Klassemiljøet er kjempebra, og vi er en bra gjeng. Fagskolen tiltrekker seg rett og slett bra folk. Det er jo ikke slik at Cecilie setter sammen klassen som et boyband, men det er veldig positivt at det er hyggelig sosialt på skolen, forteller Merete.

– En gjenganger på festene våre er setningen: «Hvor lenge tror dere det er til vi styrer bokbransjen?», ler Maren.

Ja, hvor lang tid tror dere?

– Vi har gitt oss selv ti år.

Å fordøye stoffet

Fagskolen drives som et deltidsstudie med tre samlinger over et år, samt innlevering av litteraturbrev i gjennom hele skoleåret. Dette er altså en skole man kombinerer med jobb  – noe elevene syns er helt supert:

– Det er veldig greit. Da får vi se det vi lærer i praksis og det gir oss tid til å fordøye stoffet. Hvis alt hadde foregått i en bolk tror jeg mye bare hadde gått rett over hodet på oss. Vi merker jo hodet koker på slutten av lange dager, sier Maren.

– Ukene vi er på skolen er jo lagt opp etter bokåret, og siden jeg driver med innkjøp så hadde det vært litt kinkig å måtte være borte i de periodene, sier Bjørnar.

Få overblikket

Å få det store overblikket over den norske bokbransjen er noe elevene trekker frem som en uvurderlig kunnskap de tilegnet seg ved Fagskolen.

– Skoletiden har vært veldig engasjerende, og det har vært veldig spennende å møte alle foreningene som man kanskje ikke kan så mye om. Det har vært spennende å se hele strukturen til bokbransjen, og få det overblikket. Sett fra Tromsø så virker det jo som alt skjer i Oslo, og at det er en stor flora av litteratur og uttrykk som ikke når frem til nord, sier Bjørnar, og legger til at jo selvsagt ikke er slik.

Merete, som arbeider i en fribokhandel, har kanskje hatt en litt annen opplevelse av Fagskolen:

– Jeg har fått tilegnet meg anvendelig kunnskap med egen butikk i hodet. Jeg har også fått selvtillit, og sett de rommene hvor jeg kan påvirke bransjen gjennom mitt arbeid. Faghandel står veldig sterkt i Norge, og det kan bare bli bedre med flere. Jeg har lært hvordan det jeg driver med kan skape ringvirkninger i resten av bransjen, sier Merete.

Andre veier?

Har dere fått noen ideer om noen andre veier dere kunne tenke dere å utforske i bransjen?

– Jeg syns det virker veldig spennende å jobbe med agentur, å markedsføre bøkene ut av Norge, forteller Maren.

BOK-NORGES FREMTID? Maren er nå frilanser med fortid i Akademika.

For elevene har tiden ved Fagskolen gjort bransjen større.

– Jeg syns det virker veldig spennende å jobbe i forlag, og med den formidlingen av bøker. Det har vært veldig inspirerende å se forlagene i aksjon. Men akkurat nå klør jeg etter å komme tilbake til butikken og gjøre den bedre, sier Bjørnar, og Merete er enig:

– Før jeg startet på Fagskolen tenkte jeg at det virket spennende å jobbe i forlag. Nå vil jeg bare fortsette på Tronsmo og gjør butikken best mulig. Men jeg har helt klart fått øynene opp for formidling, og kunne kanskje tenke meg å jobbe i en forening senere.

– Hva vil dere si til de som vurderer å starte på Fagskolen?

– Bare gjør det. Det er rett og slett et kjempespennende år, sier Maren.