– Slutten på en æra

Carina Jönsson (foto: Sara Mac Key)

I Sverige kaster Bokhandlerforeningen og Forleggerforeningen kortene og selger bokbransjebladet Svensk Bokhandel.

Etter noen økonomisk strevsomme år blir det svenske bokbransjebladet Svensk Bokhandel (SvB) nå solgt til publisistene og medieeierne Thomas Petersohn og Christer Björkin.

– Det føles litt som slutten på en æra, når bokbransjeforeningene nå velger å selge magasinet, fastslår SvB-redaktør Carina jönsson til Bok365. – På ett vis synes jeg det er synd, samtidig har de nye eierne en helt annen erfaring fra mediebransjen og digital kompetanse som kommer til å være verdifull for SvB både nå og i fremtiden.

– Viktig med riktig kompetanse

Selgerne, Svenska Förläggareföreningen og Svenska Bokhandlareföreningen, mener også at dette vil gi magasinet bedre forutsetninger for å utvikle seg og styrke seg på lengre sikt.

– Med Thomas Peterssohn og Christer Björkin får Svensk Bokhandel erfarne og engasjerte eiere og kommer dermed nærmere andre mediebedrifter, sier Jesper Monthán, styreleder i den svenske forleggerforeningen. Swedish Publishers ‘Association. – I likhet med bokbransjen gjennomgår også mediebransjen en transformasjon, og det blir stadig mer nødvendig å ha den riktige kompetansen på eiersiden. Dette er en viktig årsak til at vi nå har bestemt oss for å selge bladet.

Ønsket langsiktig eier

– Vi har lett etter en langsiktig eier som med engasjement ønsker å fortsette å drive og utvikle virksomheten, sier Maria Hamrefors, styreleder i den svenske bokhandlerforeningen. Hun har også vært styreleder i SvB det siste året.

Thomas Peterssohn og Christer Björkin har begge solid mediebakgrunn, med erfaring innen magasinbransjen, digital publisering og entreprenørskap. De kjøper Tidningsaktiebolaget Svensk Bokhandel gjennom sitt felles selskap Radero. Peterssohn og Björkin er allerede majoritetseiere i Ny Teknik Group (NTG), som utgir Ny Teknik, Teknikhistoria, Lag & Avtal og Arbetarskydd.

De nye eierne har avtalt med Johan Sandholm, kommersiell leder i Svensk Bokhandel, om å overta som administrerende direktør i selskapet. Innledningsvis vil også Jesper Monthán, Eva Gedin og Maria Hamrefors inngå i et «advisory board», men man har til hensikt å knytte flere personer til denne gruppen.