Slik blir Kapittel

GLEDER SEG TIL FESTIVAL: Festivalsjef for Kapittel, Siri Odfjell Risdal (Foto: Sølvberget)

– Årets festivaltema håp er inspirert av aktivistene, sier festivalsjef Siri Odfjell Risdal.

Kapittel er Stavangers internasjonale festival for litteratur og ytringsfrihet, og programmet rommer litteratur, debatt, film, kunst, teater og musikk. Om en måneds tid, fra 20. til 24. september, vil 150 forfattere, fagfolk, kunstnere og artister innta Stavanger for å delta i over 100 arrangementer. I år skal det handle om Håp.

Vekk fra motløsheten

– Årets festivaltema håp er inspirert av aktivistene. De som kjemper for endring, og nekter å gi opp. De som viser oss at det nytter, sier festivalsjef Siri Odfjell Risdal.

Forfatter Maja Lunde vil vekk fra motløsheten, og som hun nylig påpekte i en kronikk på nrk.no mener hun det er «handling og endring som gir oss håpet vi trenger». Og onsdag 20. september holder nettopp Maja Lunde årets åpningsforedrag på Kapittel.

Store internasjonale navn

Festivalprogrammet rommer også store internasjonale navn, som den fransk-marokkanske forfatterstjernen Leïla Slimani, som har vunnet en rekke priser for sitt forfatterskap og samfunnsengasjement. Og den mauritanske forfatteren Mohamedou Ould Slahi som skal holde årets ICORN-foredrag , der han vil snakke om vilkårene for håp og ytringsfrihet i dag. Slahi satt fanget i Guantánamo-leiren i 14 år uten tiltale eller rettsak, og historiens hans ble verdenskjent gjennom memoarboka «Dagbok fra Guantánamo» og filmen «The Mauritanian».

Feirer litteraturen

På Kapittels åpningskveld vil også utdelingen av Bibliotekets litteraturpris 2023 finne sted, hvor populære forfattere som Lars Mytting, Helene Flood og Lars Saabye Christensen delta. Sistnevnte fyller 70 år i festivaluka, og runder av festivalprogrammet søndag kveld 24. september. Fredag 22. september holder forfatter og musiker Pedro Carmona-Alvarez årets Kiellandforedrag, og lørdag kveld 23. september inntar Kari Bremnes duo scenen på TOU.

Godt forhåndssalg

De som vil få med seg årets festival bør ikke vente for lenge med å kjøpe billetter. Over halvparten av festivalpassene er allerede solgt før programlansering og det er også godt salg på flere enkeltarrangementer.

– Vi rigger oss for fulle saler, og ser frem til fem dager med litteratur, debatt, film og fest på Sølvberget, sier festivalsjefen.