Jon Hustad

- Skulle ha tatt gården.

Ukens forfatter føler seg privilegert som kan lese Peer Gynt på originalspråket, og leser ti bøker i slengen. Men det var et besøk på Churchills fødested som satte i gang skrivelysten.

 

Forfatter: Jon Hustad

 

Aktuell med: Ung gigant. Churchill og opptakten til første verdenskrig. Schibsted

Boken tar for seg Churchills liv fra han blir født og frem til utbruddet av første verdenskrig. Det er både en biografi, et tidsbilde og et forsøk på å forklare hvorfor krigen kom.

 

Hvorfor skrev du akkurat denne boken:? Jeg er utdannnet historiker og min interesse har alltid gått mot amerikansk og britisk historie. For seks år siden var jeg innom Blenheim, Storbritannias mest prangende slott og Churchills fødested. Jeg fikk enkelt og greit en enorm skrivelyst.

 

Tre favoritter:

Hugh Trevor-Roper: The last days of Hitler

Hugh Trevor-Roper ledet granskningskommisjonen som skulle finne ut hva som skjedde med Hitler etter krigen. Boka har noen geniale skildringer av småborgerligheten i kretsen rundt Hitler.

 

Gustave  Flaubert: Madame Bovary

Skildringen av hennes snobberi er utrolig bra. Hun blir beilet av en ung student som vil ha henne opp på hotellrommet, og når hun ikke vil, sier han ”Hvorfor ikke, det blir gjort i Paris?” Neste setning er ”Dette overtalte henne.»

 

Henrik Ibsen: Peer Gynt

Jeg føler meg utrolig privilegert over at jeg forstår hva som står på originalspråket. Den er umulig å oversette.

 

Uslipt diamant:

Agnes Ravatn:Veke 53. En strålende roman om en mislykket halvfeit middelaldrende lektor. Der er jeg nå.

 

churchillSist leste bok

Vel, jeg leser ca ti bøker i slengen, men den jeg leser akkurat nå er A Nation or no Nation av den britiske politikeren Enoch Powell, som hadde som mål å bli verdens yngste professor gjennom tidene og slå Nietzsche som var 24 da han ble det. Powell greidde det ikke. Han var 25 da han ble professor i gammelgresk.

 

Hvordan jobber du?

Jeg vet hvor jeg skal, sånn noenlunde. Men analysene og detaljene kommer etter hvert som jeg skriver. Når jeg først skriver, har jeg veldig lett for det og kan holde på i mange timer. Men det blir mer og mer av et helvete å komme i gang. Jeg angrer bittert på at jeg begynte å skrive. Jeg burde ha tatt gården som jeg kunne. Men nå kan jeg ikke noe annet enn å skrive. Valget står mellom skriving eller uføretrygd.

 

Hvilken litterær skikkelse ville du helst hatt stevnemøte med?

Madam Bovary. Jeg vil finne ut om jeg kan få til det studenten fikk til.hustad

 

Hvem blir neste norske nobelprisvinner i litteratur?

Det er da denne Knausgården. Han er en slask og eier ikke grenser. Men han er også så uendelig mye bedre enn alt annet der ute.

 

Facebook og sosiale medier – fest eller kolera?

For meg er det stort sett en fest. Jeg har få venner som jeg utnytter hemningsløst når jeg vil finne ut noe.

 

Et jordbærsted utenom det vanlige på nettet:

Hehe. Jeg er ikke der. Jeg leser blogger om diskonteringsrente.

 

På bar med Knausgård eller middag med Dag Solstad? Jeg har spist middag med Solstad. Det er bare for kjedelig. Han er enda mer selvopptatt enn jeg. Det får bli Knausgård selv om jeg har mistanke om at han er så nevrotisk at han knapt kan spise.