Dan Takle

Løgn, fortielser og grufulle hemmeligheter.

I fjor kom ukens forfatter med Sjiraffen. I høst er det et annet langhalset dyr det handler om, eller egentlig en fugl. I Struts skal vi til mørke hemmeligheter i et lite bygdesamfunn. 

 

 

Forfatter: Dan Takle

 

Aktuell med: Struts, Comino Forlag

strutscover

 

Tre ungdommer verves til årsvikariater på skolen i Svanøy kommune i Finnmark.  Men bak den idylliske fasaden ute i havgapet skjuler det seg en mørk verden av løgn, fortielser og grufulle hemmeligheter.

 

Hvorfor skrev du akkurat denne boken?

Mest fordi jeg ønsket å ta et oppgjør med tradisjoner og det at vi har en tendens til å dekke oss bak tradisjoner når vi gjør noe vi vet er forkastelig eller feil.

 

Tre favoritter:

Richard Adams: Watership Down – en bok om kaniner fordi de er kaniner, og ikke fordi de skal symbolisere noe annet.  Kaniner er fantastiske dyr.

Vikhram Seth: A suitable boy – som nest etter å dra til India må være det nærmeste man kan komme dette fantastiske landet

Fredrik Bachmann:  Min mormor hälsar och säger förlåt. Fantastisk blanding av magi og realisme. Bachman skaper noen små hverdagshistorier og noen mennesketyper som burde gjøre enhver forfatter grønn av misunnelse.

 

Sjekk ut:

David Peace er så godt som fullstendig bortglemt her på berget.  Han skriver særpregede og hardtslående halvdokumentariske romaner fra det moderne Storbritannia, enten det er noir krim, handler om storstreikene på 80-tallet eller eksentriske fotballtrenere.

 

Sist leste bok:

James Lee Burke: Wayfaring stranger.  Har blitt kalt alt fra «great American novel» til en gigantisk flopp, og jeg havner vel sånn omtrent midt imellom.  Maleriske skildringer som alltid, men storyen er urealistisk og litt tynn.

 

Hvordan jobber du?

Mye er på plass før jeg begynner å skrive.  Jeg pleier å starte med å skape noen personer, for så å la dem modne en stund i hodet og se hva de utvikler seg til.  Når personene først blir levende, gjør de mye av jobben selv.

 

Hvilken litterær skikkelse ville du helst hatt stevnemøte med?

Lisbeth Salander, fordi hun er alt annet enn et A4-menneske.

 

Hvem blir neste norske nobelprisvinner i litteratur?

Kim Leine, selv om han bare delvis kan kalles norsk.  Bøkene hans fra Grønland er utrolig gode.

 

Facebook og sosiale medier – fest eller kolera?

Definitivt kolera.  Jeg er ikke med på noen sånne ting.

 

Et jordbærsted utenom det vanlige på nettet:

Jordbær er oppskrytt.

 

På bar med Knausgård eller middag med Dag Solstad?

Jeg har kost meg med bøkene til begge to.  Det holder i massevis.