Skriver med hjertet

John Olav Oldertrøen leker med norrøn mytologi og norsk folketro, men med et alvorlig, underliggende budskap.

– Man skal skrive med hjertet, og man skal skrive en fortelling man selv gjerne vil lese, en fortelling som er like aktuell og spennende om man er ti eller 100 år. Det mener ukens barnebokprofil John Olav Oldertrøen. 

 

 

Forfatter: John Olav Oldertrøen (46)

 

Aktuell med: Isilds Vrede, Liv Forlag

Isilds  vrede er en «øko-fantasy» – en lek med norrøn mytologi, norsk folketro, og med et alvorlig, underliggende budskap. Yggdrasil er i ferd med å dø, og tolvåringen Trym settes på sitt livs prøvelse.

 

isilds-vredeHvorfor skrev du akkurat denne boken:

Man skal skrive med hjertet, og man skal skrive en fortelling man selv gjerne vil lese, en fortelling som er like aktuell og spennende om man er ti eller 100 år. Dette er min honnør til det fabelaktige tankegodset våre fjerne forfedre gav oss, og mitt forsøk på å få flere gutter til å begynne å like litteratur også.

 

Tre barnebok-favoritter: 

Tom Egeland, Katakombens hemmelighet. En klar norsk favoritt fordi boken er et ekte actioneventyr med islett av paranormalitet.

C.S. Lewis, Legenden om Narnia. En udødelig, fantastisk og nydelig fortelling som har krydret millioner av barnesinn.

Roald Dahl, Heksene. En utrolig spennende barnegrøsser som har fått mangt et ungt sinn til å kikke flere ganger på potensielle hekser i nabolaget.

 

Sjekk ut: 

Patrick Rothfuss er en relativt ukjent forfatter i Norge, og det er synd; han hadde fortjent å være i alle hjem, for en bedre fantasyforfatter i våre dager finnes ikke.

 

Hvordan jobber du?

john_olav_oldertroenFortellingene i meg stanger mot hjernebarken og kommer med et tidevann som er påvirket av flere måner. Når trangen blir for sterk må jeg sette meg ned og skrive, og da skriver jeg til jeg omtrent sovner av utmattelse. Som regel er dette kvelder, netter, helger og i ferier. Jeg har min egen lille skrivehule både på nett (skrivehula.no) og i huset mitt, og det er der jeg skriver og blir mer kjent med karakterene og universene mine.

 

Hvilken barnebok gjorde størst inntrykk på deg som barn?

Roald Dahls Heksene, uten tvil. Ganske enkelt fordi jeg i barndommen var omgitt av troll, hekser, varulver og gjenferd!

 

Hvilken barnebokskikkelse ville du helst ha møtt?

Siden Tolkiens Hobbiten ble utgitt som en barnebok, er det liten til om at jeg gjerne ville møtt Bilbo Lommelun, ganske enkelt fordi han er et slikt eiegodt vesen som også klarer å overleve de mest strabasiøse utfordringer.

 

Og hvem ville du helst selv ha vært?

Peter Pan, siden jeg da antagelig ikke ville hatt den flyskrekken jeg sliter med!

 

Hva må en virkelig god barnebok inneholde?

En god barnebok må være engasjerende for både gutter og jenter. For meg bør en god fortelling være spennende, den må by på utfordringer, både litterært og følelsesmessig, den skal fortelle noe viktig, kanskje den i tillegg kan lære leserne noe, men det viktigste av alt er at den vekker eller forsterker lesegløden hos barn. Jeg mener også at et godt språk er meget viktig også i barnebøker.

 

På eventyr med Potter eller over de syv hav med Pippi?

Harry Potter, ta meg med på Nimbusen!

 

 

(Foto: Liv forlag)