– En av våre første feminister

– Mata Haris eneste forbrytelse var å være en fri kvinne, sier Paulo Coelho. Hans roman bygd på hennes liv topper Bazar-bokhøsten.

Marie Kondo og Yuval Noah Harari har preget sakprosa-bestselgerlistene så langt i år. I bøkhøsten er det Paulo Coelho og Michel Bussi som er de sterkeste Bazar-kortene, skal vi tro forlagssjef Øyvind Hagen.

Paulo Coelho er mest kjent for Alkymisten, boken som gjorde ham til et verdensnavn. 81 språk er den oversatt til opp gjennom årene. Den ble blant de absolutte bestselgerne i en rekke land, også i Norge. Deretter har ikke Coelho klart å matche de enorme salgstallene han opplevde med Alkymisten.

 

Til topps på listene

Men brasilianeren selger fremdeles svært godt i flere markeder:

– Paulo Coelhos nyeste bok Spionen har vært nummer 1 i Portugal i tre uker nå, og ligget øverst på de hollandske listene. Det er mange år siden han har vært nummer 1 i Nederland, og jeg tror dette er et tydelig signal om at noe er på gang, sier Øyvind Hagen. – Selv om romanen er ganske liten, er den intens. Og 54 filmselskaper har meldt seg på i konkurransen om filmrettighetene.

 

Nye grep

Hagen mener suksessen denne gang kan skyldes at Coelho velger noen helt nye grep. Hans nye roman kretser rundt den myteomspunne Mata Hari – den nederlandske, Paris-bosatte danseren som skal ha spionert for Tyskland under første verdenskrig og muligens også vært kontraspion for Frankrike. Hva hun faktisk utrettet er omdiskutert, men faktum er i hvert fall at hun ble henrettet ved skyting i 1917.

– Mata Haris eneste forbrytelse var å være en fri kvinne. Hun var en av våre første feminister, sier Coelho. – Hun motsatte seg tidens fordommer og valgte et selvstendig og ukonvensjonelt liv. Vi kan dra lærdom av hennes liv også i dag, der anklager og fordommer fra de mektige fortsatt koster uskyldige mennesker livet.

 

mata_hari_6

ROMAN-OBJEKT: Mata Hari.

 

Dikter seg inn i brevene

Mens Mata Hari ventet på dommen i fengselet i Paris, fikk hun innvilget sitt ønske om penn og papir for å skrive brev.

I løpet av de siste 20 årene har sikkerhetstjenesten i Nederland og Storbritannia frigitt sine dokumenter om rettssaken rundt Mata Hari, noe som ga Paulo Coelho en mengde materiale til sin bok. Likevel gjensto noen spørsmål: Hva skrev Mata Hari i sine brev? Der disse Coelho dikter seg inn i.

Spionen skildrer Mata Haris liv gjennom brevene fra fengselet – fra barndommen i en liten nederlandsk landsby til de ulykkelige årene som hustru til en alkoholisert offiser på Java og til slutt kjendistilværelsen i Frankrike.

Bazar har også en annen, årviss, Coelho-utgivelse:

– Paulo Coelho-årsplanleggeren selger som varmt hvetebrød og blir utsolgt hvert eneste år, sier Øyvind Hagen.

 

cover-spionen-bazar-norweigan3  bussi_etter-styrten_flat-stor

 

 

Flystyrt-thriller

 – Andre Bazar-bøker vi bør merke oss denne høsten?

– Det er jo flere, men kanskje særlig Michel Bussis Etter styrten, som vi får veldig gode tilbakemeldinger på fra bokhandlere som har lest den. Bøkene hans har solgt i 3,5 millioner eksemplarer i Frankrike, og hans er Frankrikes tredje største forfatter. Etter styrten er solgt til ikke mindre enn 33 land.

Dette er anslaget til thrilleren: «En flystyrt. En eneste overlevende. Men hvem er hun? Natten til lille julaften 1980 styrter et fly på grensen mellom Sveits og Frankrike. Bare en tre måneder gammel jente overlever. Er hun Lyse-Rose eller Emilie? To familier mener hun er en av dem. Det utløser en etterforskning som varer i nesten to tiår. En ivrig privatdetektiv prøver å avdekke jentas riktige identitet, og bit for bit legges puslespillet. Men vil han leve lenge nok til å fortelle sannheten?»

 

Sakprosa-suksesser

Det har vært et eventyrlig Bazar-år på sakprosafronten, hvor både Yuval Noah Hararis Sapiens og Marie Kondos Magisk opprydding har ligget høyt på bestselgerlistene mesteparten av 2016.

– Interessen for Sapiens skyldes at forfatteren makter å bruke et panoramablikk på vår utvikling, både i bredden og i dybden. Det er sjelden kost at en historiker makter å omfavne alle vitenskaper og gi en så interessant analyse. Jeg tror denne boken vil bli viktig i årene fremover, sier Øyvind Hagen.

Magisk opprydding er nettopp det. Vi har fått mange tilbakemeldinger fra bokhandlere som har brukt metoden med stort hell. Det er øyensynlig en metode som fungerer og det kommer stadig nye artikler i media.