Skjønnlitteratur du kan glede deg til: Morsomt blikk på bokbransjen

Foto: Bent R. Synnevåg/Samlaget

Olaug Nilssens «Ikkje tenk på det» er blant de mange skjønnlitterære bøkene du kan glede deg til denne våren. Her er fem av høydepunktene.

Roy Jacobsens barndomsvandringer i Vigelandsparken, novellesamling fra Margaret Skjelbred og Line Baugstøs ferd tilbake til 80-tallet og Sigrid, er blant ingrediensene på den skjønnlitterære vårmenyen. Her er fem utvalgte:

Olaug Nilssen: Ikkje tenk på det (Samlaget)

Olaug Nilssen gjorde i fjor suksess med Tung tids tale, hvor hun skrev om det å være mor for et sterkt funksjonshemmet barn. Til våren er hun tilbake med et lett humoristisk-ironisk drama fra norsk bokbransje. Ikkje tenk på det (Samlaget) handler om forfatter Oddlaug som har fått seg jobb i markedsavdelingen i et forlag. Sammen med Siss og Unn, to garvede forlagsmennesker, skal hun stå for lanseringen av den kjente forfatteren Michel Johnsens første bok på ti år. Men er den nye boka noe særlig bra? Og hvorfor er det så viktig for Oddlaug at de skal være Facebook-venner?

Line Baugstø (Foto: Pernille Marie Walvik)

Line Baugstø: Egne rom (Oktober)

I april er Line Baugstø klar med sin ellevte roman.  Her tar hun leseren med tilbake til sommeren 1985, til Sigrid, som leserne også møtte i Baugstøs romaner Fører av grå folkevogn, juli 1975 og Sommer uten brev. I Egne rom opplever Sigrid at hun endelig har fått større frihet siden den pleietrengende faren har fått sykehjemsplass. Men da Sigrid begynner å rydde ut av barndomshjemmet, oppdager hun at det nesten ikke finnes spor etter kvinnene i familien. Både hennes mor og farmor er usynlige, slik hun føler hun selv er i ferd med å forsvinne, fortært av ansvaret som alenemor og som datter av en pleietrengende far.

Roy Jacobsen: På randen av Vigeland (Cappelen Damm)

Roy Jacobsens bejublede fortelling om sin barndoms mange besøk i Vigelandsparken og morens mystiske tannlegetimer, kommer nå som egen bok med fotografier. Boken På randen av Vigeland (Cappelen Damm) er basert på en tidligere tekst fra antologien Det felles eide – forfattere om offentlig kunst i Oslo fra 2018. Forlaget selv kaller boken «Et must for alle Jacobsen-lesere og Vigeland-elskere.»

 

Margaret Skjelbred: Hadde jeg vinger (Tiden)

Margaret Skjelbred er denne våren aktuell med novellesamlingen Hadde jeg vinger (Tiden). Her tar hun for seg alle livets fasetter, og leseren møter mennesker midt i sorgen, kjærligheten og savnet. En kvinne som ligger for døden og ber datteren om å bli værende ved sengen. En jente kan ikke vente med å se venninnen sin igjen etter å ha vært syk noen dager. Et ektepar sitter tett sammen på kirketrappen og minnes barnet de mistet. En gutt besvimer foran kvinnen i den røde folkevognen, hun som reiste og ble noe annet enn alle de andre i bygda.

Toril Brekke: Kobrahjerte (Aschehoug)

Torill Brekke kommer denne våren med en frittstående oppfølger til Alle elsket moren din (Aschehoug). I Kobrahjerte er året er 1965. Agathe er 16 år og begynner på musikklinjen på Nissen, men er mest opptatt av å bli voksen fort. Hun vil forstå hvorfor moren fikk et barn hun ikke ønsket seg. Hvorfor kusinen Madeleine er så trist selv om hun er forlovet. Og hvordan det er å være Inger, bestevenninnen som ble utsatt for overgrep da hun var tretten år. Nøkkelen til kunnskap må ligge i å miste dyden, tror Agathe, og hun leter etter en passende kandidat.  Agathe får raskt mer kjærlighetserfaring enn hun hadde tenkt seg. Med nyervervet kunnskap kaster hun seg både inn i Oslos utelivsmiljøer og de store politiske diskusjonene på midten av 60-tallet. Men får de nye, overveldende erfaringene Agathe til å forstå seg selv, moren og venninnene bedre?