BARNEBOKPROFIL: Mange tilbringer nok januar i skisporet, forhåpentligvis med mindre dramatikk enn i Sidsel Jøranlids våraktuelle bok.
Sidsel Jøranlid (f. 1970) er fra Oslo og jobber som frilansjournalist. Hun har tre barn, og har tidligere skrevet tre Leseløve-bøker om Bettina. Denne våren er hun aktuell med en ny Leseløve, som handler om en skitur som tar en dramatisk vending.
Forfatter: Sidsel Jøranlid
Aktuell med: Skituren (Cappelen Damm)
Hvorfor skrev du akkurat denne boken:
– Da sønnen min var 7 år begynte det en ny gutt i klassen. Han var fra Somalia og snakket veldig lite norsk. Jeg husker sønnen min kom hjem fra skolen hver dag og fortalte hvordan de prøvde å lære ham norsk ved å peke og mime. Den nye gutten ble raskt god i norsk, og guttene i klassen lærte mange nye ord og uttrykk på somalisk. Men så kom sønnen min på at den nye gutten også burde lære å gå på ski. Det var jo greit å kunne når man bor i Norge, mente han. Vi fikk tak i en ekstra skidress og skiutstyr, og de to guttene avtalte at de skulle ha skitrening bak blokken hver lørdag ettermiddag. Det var dette som ble utgangspunktet for historien om Anders og Khalid, som vi hører om i Skituren. Men bortsett fra at også de bestemmer seg for å ha skitrening, er resten av fortellingen fiksjon.
Tre barnebok-favoritter:
Agnes Cecilia av Maria Gripe.
Anne fra Bjørkely av Lucy Maud Montgomery.
Fem-bøkene av Enid Blyton.
Sjekk ut:
Jenta som ville redde bøkene av Klaus Hagerup og Lisa Aisato er en nydelig bok som passer like godt for både små og store bokelskere.
Hvordan jobber du?
Jeg er et typisk morgenmenneske som jobber best tidlig på dagen. Det er noe helt spesielt å sette seg foran PC´n med en kopp kaffe, mens de andre sover og verden fortsatt er rolig utenfor vinduene. I en travel familiehverdag med barn som skal avgårde på skolen, er det ikke så lett å få til rolige skrivemorgener. Men i helgene får jeg det ofte til. Jeg kan jobbe ganske intenst frem til 13-14-tiden, men etter det er jeg sjelden produktiv. Og kveldsjobbing nytter definitivt ikke! Dessverre har jeg ikke et eget hjemmekontor, og med tre barn er det ikke så lett å jobbe ved kjøkkenbordet. Men jeg pleier å sitte en del på biblioteket, eller på Litteraturhuset.
Din egen favorittillustrasjon?
Det må være et av bildene fra boken Jo visst kan Lotta sykle – bildet der Lotta sitter på portstolpen på bursdagen sin og ser faren kommer hjem med en liten sykkel. For et par år siden tegnet den yngste datteren min sin versjon av nettopp denne illustrasjonen og ga den til meg i morsdagsgave. Tegningen henger på kjøkkenveggen så jeg ser den hver dag. Jeg har alltid vært veldig glad i illustrasjonene til Ilon Wikland med de fine fargene og alle detaljene. Bildeboken om Lotta som kan sykle fikk jeg da jeg var 4-5 år gammel og leste/bladde så mye i den at den til slutt ble helt fillete
Hvilken barnebok gjorde størst inntrykk på deg som barn?
Det er så mange bøker som har gjort inntrykk og som var viktige for meg akkurat da jeg leste dem. Men serien om Anne fra Bjørkely har nok betydd litt ekstra. Det ble på en måte overgangen fra barnelitteratur og til det litt mer voksne. Vi var flere venninner som leste bøkene samtidig og lånte dem av hverandre. Først trodde vi bare det var tre bøker i serien, men så viste det seg at det var enda tre bøker til! For en lykke!
Hvilken barnebokskikkelse ville du helst ha møtt?
En dag med Pippi eller Emil hadde helt sikkert ikke blitt kjedelig. Men jeg tror jeg hadde valgt Barbafamilien. Jeg var veldig opptatt av Barbaene da jeg var liten og skulle gjerne hengt med dem en dag, hvis jeg fikk mulighet. Det hadde nok blitt en uforglemmelig opplevelse enten de skulle bygge hus, lage skole eller redde dyrene.
Og hvem ville du helst selv ha vært?
Da tror jeg det måtte ha blitt et av barna i Bakkebygrenda. Der virker det jo som det er fullkommen idyll bestandig.
Hva må en virkelig god barnebok inneholde?
En god bok er en bok som vekker nysgjerrigheten min eller treffer meg følelsesmessig så jeg får lyst til å lese videre. Det er det samme om det er en spenningsbok, en kjærlighetshistorie eller noe helt annet, så lenge historien engasjerer.
På eventyr med Potter eller over de syv hav med Pippi?
Da hadde jeg valgt Pippi. Det hadde helt sikkert blitt en opplevelsesrik tur.
(Foto Jøranlid: André Løyning / Cappelen Damm)