Her er de nominerte til Uprisen

– Vi har kommet frem til et bredt og godt utvalg, sier nominasjonsjuryen, her avbildet med de nominerte bøkene.

Ungdomsskoleelever over hele landet skrev i fjor tilsammen mer enn 1.000 anmeldelser av norske ungdomsromaner utgitt i 2017, og nå er fem titler klare for finalerunden til Uprisen- årets ungdomsbok.

– Det gikk greit å bli enige om nominasjonene. Vi har kommet fram til et bredt og godt utvalg. Det var mange bøker rett bak disse fem, men vi tror dette er bøker som vil engasjere juryklassene, sier nominasjonsjuryen, som består av Stine Haakenstad, Harestua skole (Oppland), Heine Aasgard Tveranger, Sandnes skule (Hordaland), Boldizsar Kun, Luster ungdomsskule (Sogn og Fjordane), Alba Kibar Andresen, Fagerborg skole (Oslo) og Alma Wæge Akerlie, Marienlyst skole (Oslo).

Juryen har lest og vurdert anmeldelsene på uprisen.no, og på bakgrunn av dem diskutert seg frem til disse fem nominerte bøkene:

Lydighetsprøven av Bjørn Ingvaldsen (Gyldendal)

Baksiden av Endre Lund Eriksen (Aschehoug)

Kan vi bare late som av Camilla Helene Sandmo (Vigmostad & Bjørke)

Killerinstinkt av Thomas Enger (Kagge)

Hevner av Ingelin Røssland (Mangschou)

Spent på mottakelsen

Uprisen har siden oppstart i 2007 utviklet seg til å bli en av landets viktigste priser for ungdomslitteratur. Prisen arrangeres av Foreningen !les i samarbeid Norsk Litteraturfestival på Lillehammer og Den kulturelle skolesekken. Prosjektleder for Uprisen i Foreningen !les, Bjarte Bakken, synes årets nominasjoner er interessante:

– Dette er et variert utvalg, og det er gledelig at bøker fra fem forskjellige forlag er nominert. Det gjøres tydeligvis en god jobb med ungdomsbøker i forlagene. Det er også interessant at verken fantasy- eller dystopisjangeren er representert. Blant de nominerte finner vi ulike spenningsbøker, kjærlighet og triste historier. Vi er spente på hvordan bøkene blir mottatt av juryklassene, sier han.

Juryklassene

Syv juryklasser fra ulike fylker skal nå i gang med å lese de fem nominerte bøkene, og vinneren skal kåres under Litteraturfestivalen på Lillehammer i slutten av mai.

Årets juryklasser er:

Raufoss ungdomsskole (Oppland)

Tynset ungdomsskole (Hedmark)

Lyngdal ungdomsskole (Vest-Agder)

Ørland ungdomsskole (Sør-Trøndelag)

Eid ungdomsskule (Sogn og Fjordane)

Rygge ungdomsskole (Østfold)

Bjørnevatn skole (Finnmark)

 

 

(Hovedfoto: Vibeke Røgler)