Sjakkfeber i bokhandelen

Mens Magnus Carlsen har verdensmesteren i kne i India, får bøkene hans bein å gå på her hjemme.

Bare innrøm det: Livet er sort/hvitt i disse dager – og det føles greit. Interessen for tittelkampen mellom Magnus Carlsen og regjerende verdensmester Viswanathan Anand i sistnevntes hjemby Chenai, har vært enorm. Både NRK og VG Nett melder om eventyrlig trafikk for sine sendinger. Og det i beste arbeidstid. Men: Mens norsk arbeidsliv går i minus, tyder mye på at norske bokhandlere går i pluss på Carlsen-matchen.

Sjakk-eksplosjon

– Vi har opplevd en eksplosjon i salget av både sjakkbrett og sjakkbøker, forteller butikksjef Heidi Pedersen hos en av landets største bokhandlere, Nye Norli Sandvika. – Salget av de relativt få sjakkbøkene som finnes på norsk har gått rett til værs og sjakkbrettene vi har hatt i butikken har forsvunnet rett ut.

– Dere har jo visst om denne VM-kampen i mange måneder?

– Ja visst har vi det. Pussig nok var interessen blant våre kunder ganske laber i forkant av VM-matchen, selv da forhåndsomtalen var ganske omfattende i dagene før kampstart. Men da Magnus Carlsen satte seg ned og flyttet de første brikkene, formelig eksploderte det.

Historien er den samme hos flere bokhandlere: «Plutselig bare smalt det». De har kunnet glede seg over god sjakk-omsetning, men skulle gjerne hatt mer å tilby: – Ingen sjakkbøker inne akkurat nå, men det skulle vi gjerne hatt, er meldingen vi får på Ark Kiellands plass i Oslo.

Carlsen mellom permer

Magnus Carlsen-fans har er en fin liten bunke bøker å velge i, både i bokhandel og på bibliotek: Den første (Magnus Carlsen og Ole Valakers Lær sjakk med Magnus, Gyldendal) utkom allerede i 2004, samme år som den da 13 år gamle Magnus Carlsen ble historiens nest yngste stormester i sjakk. I 2010 kom Arne Danielsens bok Magnus Carlsen og sjakkspillet (Cappelen Damm).

De ferskeste utgivelsene er Halgeir Opedals to bøker (begge på Kagge Forlag) Smarte trekk. Magnus Carlsen – et portrett (2011) og Magnus Carlsen – verdens beste sjakkspiller, den siste boken er en videreutvikling av den første.

– Vi merker sjakkfeberen, ja, forteller forlagssjef Anne Gaathaug hos Kagge. –Trykkemaskinene går. Halgeir Opedals bok hadde et opplag på 3000 i innbundet utgave. Vi reviderte teksten for at den skulle bli så aktuell som mulig, før vi trykket 4000 av pocketutgaven. Disse har virkelig fått bein å gå på og vi har allerede et nytt opplag på 3000 underveis. Altså et totalopplag så langt på 10 000. I tillegg kommer e-boksalget.

Første siden krigen

Nordmenns hang til kappestrid over større distanser har fulgt oss gjennom generasjoner med femmil og titusenmetere med og uten djevellue. Noen hevder at vår interesse for slikt har falmet. Det er flere eksempler på det motsatte: Whitbread-seilasen med Knut Frostad er ett. Iditarod-løpet med Robert Sørlie et annet. Endeløse rally-helger med Petter Solberg ytterligere ett. Evenementer som også har gitt noen solide bestselgere i bokhandel. Og evenementer som det store flertall av nordmenn ikke ofret veldig mye oppmerksomhet eller spalteplass verken før eller etter at de breiet seg i mediebildet.

Nå er det sjakk. Springere assosieres ikke lenger hovedsakelig med norsk folkemusikk, like lite som løpere tilhører husfliden. Bønder og dronninger ofres over en lav sko, og vi følger fascinert med. Mye tyder på at Magnus Carlsen og sjakksportens grep kan bli en atskillig mer langvarig affære her på berget. Å bli første vesteuropeiske verdensmester i sjakk etter andre verdenskrig er stort. Veldig stort.

Kult-Lahlum

Det er ikke bare Magnus Carlsen som er i vinden av bokaktuelle profiler i disse VM-dagene. Krimforfatter, historiker og nå TV-kommentator Hans Olav Lahlum er i ferd med å få kultstatus hos et betydelig norsk publikum, gjennom VG Netts sendinger. Ikledd sin sjakkrutete jakke har Lahlum coachet det norske folk gjennom tittelrundene og sjakkens magi. Godordene har haglet fra et nyfrelst sjakkpublikum Så får vi leve med at sjakkcomputeren Houdinis anbefalinger har atskillig større gjennomslag enn sjefens befalinger i noen dager til.

.