TV-påsken: Sherlock, Christie og skumle hemmeligheter

Det blir ikke riktig påske før noen er blitt myrdet på bestialsk vis. Her kan du se hva som blir årets påskekrim på TV og radio.

At noen må drepes i påsken er et særnorskt fenomen. Helt siden Bergenstoget ble «plyndret» i 1923 og på Radioteater siden 1980-tallet har påskekrimmen vært en selvsagt gjest i de norske stuer og hytter løpet av påskekveldene. TV-kanalene tar tradisjonen på alvor og årets påskekrim er tradisjonen tro, og er en god blanding av klassikere og litt mer moderne spenningsserier.

 

Gjengangere

Påsken i år inneholder ingen store overraskelser når det gjelder karakterer. NRK gjentar suksessen fra i fjor, og viser nye sesonger av fjorårets påskekrim; Nedgravde hemmeligheter og Unge Inspektør Morse.

I Nedgravde hemmeligheter sesong to får «cold case»-etterforskerne i Scotland Yard, Cassie Stuart (Nicola Walker) og Sunny Khan (Sanjeev Bhaskar), nye opplysninger i en forsvinningssak fra 90-tallet. En koffert blir dratt opp av River Lea, inni ligger et stinkende skjellet som viser seg å være David Walker, en konsulent i det konservative partiet. Hvordan endte Walker i en koffert på av bunnen i en gjørmete elv for 25 år siden?

 

 

I Unge Inspektør Morse skal vi også reise tilbake i tid. Mer bestemt skal vi til 1967, og inn i etterforskningen av hele fire lovbrudd. I de fire episodene, som sendes fra skjærtorsdag til 1. påskedag, må Inspektør Endeavour Morse (Shaun Evans) nøste opp i trådene til en forskers død, en opprørsgruppes trusler, et sykehus ettersigende dødelige forbannelse og en gammel bortføringssak.

 

Klassikere

Det blir et gjensyn med Agatha Christie – krimmens dronning. TV2 vil på langfredag og påskeaften vise miniserien Agatha Christie: Vitnet, som er basert på Christies novelle Witness for the Prosecution. I rollen som offeret Emily French ser vi Kim Cattral, kjent fra TV-serien Sex og singelliv. I 1920 slår en blodtørstig morder til i London, og offeret er en rik og fransk pike. Alle mistanker leder til Leonard Vole, en ung arving som mistenkes for å ønske tilgang til hennes enorme formue. Men Leonard er derimot overbevist om at hans partner, den gåtefulle korjenta Romaine, kan bevise hans uskyld.

 

 

Det blir også gjensyn med en annen krimnestor. NRK Radioteater vil fremføre to av Doyles Holmes-fortellinger, og starter allerede i morgen, 10. april med Charles Augustus Milverton. På slutten av 1800-tallet i London er denne mannen den verste av de verste, og når flere brev med kompromitterende innhold kommet på avveie, innhold som fører med seg selvmord og drap, må Sherlock Holmes (Thorbjørn Harr) ty til uortodokse metoder i denne annerledes Doyle-fortellingen.

 

 

I Den grufulle mannen må Sherlock Holmes og Dr. Watson (Nicolai Cleve Broch) nøste opp i mordet på oberst Barclay, som blir funnet død i sitt arbeidsværelse, med en klubbe utskåret i indisk stil liggende ved siden av ham. Rommet er dessuten låst fra innsiden. Gradvis avdekker Sherlock Holmes en fryktelig historie som har sitt utspring flere år tidligere, fra opptøyene i India på slutten av 1850-årene.

 

Her er programmet for Påskekrimmen på TV og radio:

 

TV2:

Apple Tree Yard – består av fire episoder, og vil vises på TV 2 og TV 2 Sumo:

Episode 1 – mandag 10. april kl. 21.40
Episode 2 – tirsdag 11. april kl. 21.40
Episode 3 – onsdag 12. april kl. 21.40
Episode 4 – torsdag 13. april kl. 21.40

Agatha Christie: Vitnet

Agatha Christie: Vitnet” vises på TV 2 og TV 2 Sumo:
Episode 1 – vises fredag 14. april – langfredag –  kl. 21.40
Episode 2 – vises lørdag 15. april – påskeaften – kl. 21.40

 

NRK

Nedgravde hemmeligheter – Tre 90-minutters episoder.

11. og 12. april.

Unge inspektør Morse – Fire enkeltstående episoder.

Skjærtorsdag, langfredag, påskeaften og 1. påskedag.

Broadchurch – Til sammen åtte episoder.

Episode 1 og 2 sendes påskedag. De øvrige episodene kommer i løpet av april/mai.

Superkrim – Åtte episoder.

Fra 15. april sendes de på NRK Super fra 09.45

 

NRK Radio

Sherlock holmes: Charles Augustus Milverton og Den grufulle mannen. 

Premiere på NRK P1+ , 11., 12. og 13. april(kl 18.00-19.00).

Reprise på NRK P2 (kl 18.03-19.00) og NRK P1 skjærtorsdag, langfredag, påskeaften og 1. påskedag(kl 23.03-24.00).

Kan også lyttes til på NRK Radio (https://radio.nrk.no/)

 

Hovedfoto: TV2.
Foto Unge Inspektør Morse: ITV PLC / NRK
Foto Nedgravde hemmeligheter:  Foto John Rogers Mainstreet pictures LTD 2016 / NRK
Foto Nrk radioteater: Ole Kaland / NRK