– Setter bokavtalen i fare

I HEFTIG KRANGEL: Lene Røren.

– Cappelen Damm bryter leveringsplikten i bokavtalen, sier Lene Røren i Ebok.no. – Nei, det gjør vi ikke, mener Tom Harald Jenssen.

I Klassekampen i dag går lederen av Ebok.no, Lene Røren, til frontalangrep på Cappelen Damm. Hun mener storforlaget holder lydbøker unna Mentor, Bokbasens søkesystem, og dermed bryter kjørereglene om åpenhet og tilgjengelighet i bokmarkedet.

Cappelen Damm er dermed i ferd med å skape egne, lukkede systemer for sine titler og sender dem rett til Storytel, som de eier 50 prosent av, advarer Røren i Klassekampen.

– Bryter leveringsplikten

Hun nevner Malin Persson Giolitos Størst av alt og Ken Folletts Den evige ilden som eksempler på lydbøker fra Cappelen Damm som har dukket opp i forlagets egen strømmetjeneste Storytel, uten at de er tilgjengelige i Mentor.

Røren mener Cappelen Damm bryter med leveringsplikten og dermed også truer bokavtalen mellom Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen: – Det setter bokavtalen i fare, sier Røren til Klassekampen.

Tom Egeland, forfatter og tidligere styremedlem i Forfatterforeningen, advarer Storytel og deres eier Cappelen Damm mot å bli et norsk svar på Amazon, som lukker titler inne i forlagets egne distribusjonskanaler.

– To atskilte omsetningsformer

Cappelen Damms toppsjef Tom Harald Jenssen er slett ikke enig i den tilnærmingen. Han medgir at enkelte av forlagets lydbøker ikke er tilgjengelige i bokbasen, fordi forlaget ikke alltid har rettigheter til å selge nedlastbare lydfiler.

– Stykksalg gjennom nedlasting og tilgjengeliggjøring gjennom strømming er to atskilte omsetningsformer som krever separate avtaler med de involverte rettighetshaverne, sier Jenssen, som benekter at Cappelen Damm bryter leveringsplikten: – Et hundretalls titler fra Cappelen Damm er allerede tilgjengelig gjennom Ebok.no. og Ebok.no Pluss har fått tilbud om hele Cappelen Damms lydbokportefølje for strømming til kommersielle vilkår som burde være akseptable.

– Over hundre norske lydbokutgivere

Tom Harald Jenssen benekter at forlagets policy er å prioritere egne utgivelser i strømmetjenesten Storytel:

– Vi har i dag utgivelser fra over hundre norske lydbokutgivere – med forlag som Bastion, Vigmostad & Bjørke, Pantagruel, Vega, Juritzen, NRK Aktivum, og mange, mange flere. Men andelen deres blir likevel lav fordi lydbokproduksjonen er kostbar og begrenset. Foruten Cappelen Damm er det i hovedsak bare én aktør som har en vesentlig lydbokportefølje: Lydbokforlaget (eid av Aschehoug og Gyldendal). Ifølge Bokbasen har de i overkant av 2000 titler. Selvfølgelig ville det være interessant for Storytel å inkludere disse. Men: Lydbokforlaget aksepterer foreløpig ikke Storytels innkjøpsbetingelser. Det er altså ikke Storytel som holder Lydbokforlaget ute, sier Tom Harald Jenssen til BOK365.

TOM HARALD JENSSEN: – Ønsker å ha med alle.

Har fått pepper

Jenssen og Cappelen Damm har måttet tåle pepper i media denne forsommeren, for å gi egne utgivelser forkjørsrett i flere av forlagshusets handelsbedrifter. De tradisjonelle Tanum-bokhandlerne er i stor grad «frikjent», men det har kommet kritikk både mot strømmetjenesten Storytel, storforlagets bokklubber, og den nye Tanum Concept-satsingen hos Coop.

På det siste punktet lover Jenssen at man raskt vil se endring:

– Hovedsatsingen vår gjennom Tanum Concept er pocketbestselger-konseptet, som man finner i over 700 butikker. Dette skal gjenspeile hvilke ti pocketbøker som selger best – uavhengig av forlag. Dit kommer vi etter hvert, men det har tatt litt tid med forhandlingene nå i startfasen, sier Tom Harald Jenssen, som er mer nøktern i forhold til resten av boksatsingen i dagligvarehandelen: – Det er noen store Coop OBS-butikker som har tilfang av andre typer bøker en pocket, med barne- og ungdomslitteratur og andre relevante bøker på såkalte bokbord. Hvor vellykket dette blir, gjenstår å se. Vi får se hva andre halvår bringer.

Hovedtyngden fra Cappelen Damm

Flere har uttalt seg kritisk til at bokklubber prioriterer egne bøker:

– Prinsipielt mener jeg at alle salgskanaler bør være åpne, sier Forleggerforeningens direktør Kristenn Einarsson, men legger til: – I og med at bokklubbene ikke er medlemmer av Bokhandlerforeningen står de fritt til å velge sin strategi. Vi har ikke noen muligheter til å regulere dette. Da hadde vi fått konkurransemyndighetene på nakken.

De som venter store kursjusteringer hos Tanums bokklubber, må vente forgjeves:

– Klubbene våre har en profil som avspeiler hva vi historisk har satset på. Bestselgerklubben er en videreføring av Hjemmets Bokklubb, som har vært sterke på oversatt underholdningslitteratur – et utgivelsesområde hvor Cappelen Damm har vært dominerende. Tilsvarende historikk har vi for alternativ-bøkene hos Energica og i Hobbybokklubben, hvor mange utgivelser blir spesialbestilt fra forlaget. Hovedtyngden av utgivelsene i disse klubbene kommer fortsatt til å være Cappelen Damm-bøker, sier Tom Harald Jenssen til BOK365.