Spjeldnæs: Jenssen skaper feilaktig bilde

I gårsdagens intervju med BOK365 gjengir igjen Tom Harald Jenssen et sitat som er trukket ut av sin sammenheng, skriver Aschehougs forlagsdirektør Kari J. Spjeldnæs.

Etter at Tom Harald Jenssen for andre gang på kort tid har gjengitt et sitat av meg som er trukket ut av sin sammenheng, må jeg kommentere.

Under Litteraturfestivalen på Lillehammer deltok jeg i debatten «Børs og bredde» sammen med Kulturminister Trine Skei Grande, Jonas Forsang, Tom Egeland og Heidi Marie Kriznik, med Hilde Sandvik som ordstyrer. I Klassekampens reportasje etter debatten er jeg sitert med en setning som var en del av et lengre resonnement.

Så vidt jeg kunne se var Tom Harald Jenssen ikke til stede på Lillehammer kino denne torsdagsformiddagen i slutten av mai, og han gjengir sitatet på tynt grunnlag. I ordskiftet fra scenen var mitt hovedpoeng å få fram at allmennmarkedet i norsk bokbransje allerede er digitalisert, i motsetning til hva kritikere av bransjen gjerne hevder. Forlagene har utgitt e-bøker i stor skala siden 2011 og det er allerede mange år siden vi i Aschehoug, som mange andre forlag, etablerte samtidigutgivelse av papirbok og e-bok som hovedstandard for våre utgivelser. Digitale lydbøker har vært tilgjengelig for norske lesere/lyttere i mange år og er et felt for mye spennende utvikling.

Jeg kan forsikre Jenssen og andre om at jeg er stor tilhenger av digital utvikling for norsk bokbransje og kontinuerlig arbeider for dette, på linje med en lang rekke dyktige kolleger i og utenfor Aschehoug. Når jeg nå gjentatte ganger er sitert for setningen som tilsier at jeg ikke har «noe ønske om at det digitale plutselig skal skyte fart, eller at det skal ta av», kan jeg opplyse om at dette ble uttalt (ikke skrevet av meg, ikke nedfelt i intervju) i direkte forlengelse av en beskrivelse av at norsk bokbransje er kommet langt i å digitalisere både innhold og salgskanaler, og at vi kontinuerlig arbeider med å bredde ut litteratur digitalt.

Min påstand under debatten var at det vi skal gjøre nå er å videreføre viktig arbeid. Når det gjelder digitalisering i norsk bokbransje, er vi langt forbi nivået der vi «plutselig» skal begynne med noe helt nytt.

Kari J. Spjeldnæs

Forlagsdirektør, Aschehoug

 

Les gårsdagens intervju med Cappelen Damms toppsjef og styreleder i Forleggerforeningen, Tom Harald Jenssen.

 

BØRS ELLER BREDDE: F.v. Hilde Sandvik, Jonas Forsang, Tom Egeland, Kari Spjeldnæs, Heidi Marie Kriznik og Trine Skei Grande i aksjon på Lillehammer.