Serbisk asfalt

Yngve Kveines debutroman "Lyden av asfalt" har fått et nytt marked i Serbia.

Yngve Kveine skriver om et Oslo som er litt forskjellig fra det bildet utlendinger flest har av den norske hovedstaden. Det er en av grunnene til at en serbisk forlegger falt for boken og vil gi den ut i sitt hjemland.

 

Lyden av asfalt kom ut på Tigerforlaget i 2014. Det er en oppveksroman som beskriver Oslos skyggesider. Forlaget skriver dette om boken:

«Lyden av asfalt er en tankevekkende generasjonsroman fra Oslo øst, som beskriver det glade 80- og 90-tallet. Midt i Groruddalen møter vi en utforskende guttegjeng med store forhåpninger for framtida. Med Jokke og Valentinerne som musikalsk bakteppe, dras vi inn i et litterært landskap fylt med samtidsreferanser og skildringer av et miljø og en hel generasjons idealer. Hva skjer med oss i brytningstida til å bli voksne, når de drømmene vi har viser seg å være uoppnåelige?»

 

Henrykt forfatter

Forfatteren selv er henrykt over interessen fra et land det kanskje ikke er veldig naturlig å sammenligne seg med:

– Dette hadde jeg aldri kunnet forestille meg. Livet er rikt, og dette gjør det bare enda bedre. Dialogen med det serbiske forlaget er utrolig inspirerende, og jeg må klype meg i armen for å skjønne hva som er i ferd med å skje, sier Kveine.

 

Noe bare klikket

Ifølge Kveine selv falt gründer og redaktør Miloš Belčević i det serbiske forlaget Kovacnica prica for beskrivelsen av et Oslo som knuser det typiske bilde av Norge og Norden. Han har dessuten, ifølge Yngve Kveine, en nesten «spirituell» forklaring på hvorfor han har valgte å gi ut Lyden av asfalt:

– Jeg liker å tro at det finnes usynlige veier her i livet, der venner, historier eller bøker møter og finner hverandre. Noen ganger kommer du helt tilfeldig over en bok, og noe bare klikker og du vet: “This is it” – til og med før du har åpnet boka. Slik var det med Lyden av asfalt og forlaget vårt.

 

 

Les også: Brutal oppvekst i brutal by