Se Litteraturfestivalen live fra biblioteket

Følg direktesendingen fra programpostene på Norsk Litteraturfestival på Lillehammer.

Ikke til stede på Lillehammer-festivalen i år? Fortvil ikke. Du kan nemlig følge store deler av programmet live på BOK365. Løpet av de neste dagene vil du kunne se direktesending fra programpostene i både Teltet og på biblioteket.

Følg Norsk Litteraturfestival på Lillehammer bibliotek live her:

Sendingen er produsert av TV-skolen ved Høgskolen i Innlandet.

Program for lørdag

11.00-11.50: Krigen og romanen

Blant fjorårets mest omtale bøker finner vi to som behandler andre verdenskrig fra litt uventede perspektiver. I Sang for sekstiåtte forrædere beskriver Gaute Heivoll i romanform hvordan et lite samfunn blir splittet når de ulike alliansene blir kjent. Simon Stranger har skrevet Leksikon om lys og mørke, en nær og personlig beretning om konas familie, jøder som valgte å flytte inn i Henri Rinnans beryktede Bandekloster, etter krigen. Disse to møter historiker Gudmund Moren, som selv er aktuell med boken Okkupanter i 2019.

13.00-13.50: Menn som Arvid Jansen

I løpet av en 30-årsperiode har Per Petterson gitt ut 10 bøker og mottatt dobbelt så mange priser. Forfatterens alter ego, Arvid Jansen, opptrer som hovedperson i halvparten av bøkene. I fjorårets roman, Menn i min situasjon, går Petterson enda lenger i å utforske traumatiske tapserfaringer Arvid bærer med seg, som ulykken som over natten frarøvet ham foreldrene og broren, en skilsmisse og opplevelsen av at også barna glipper ut av hverdagen. Det er tunge dager og stor litteratur. Møt Petterson i samtale med Ane Farsethås.

15.00-15.45: Hovedforedraget

Da den kalde krigen tok slutt trodde amerikanere og europeere at de endelig var trygge. Vi var overbevist om at demokrati og globalisering ville sørge for fred og rikdom inn i evigheten, men det stemte ikke. Professor Timothy Snyder viser årsakenene til dette i sin nyeste bok, The road to unfreedom. Disse fenomenene har altså ikke ført til annet en større ulikhet, og har banet veien for fascisme og autoritære politiske system. Den kjente politiske tenkeren og forfatteren holder årets hovedforedrag under festivalen.

17.00-18.15: Debatten: Regionspressen

Det skal handle om hvordan lokalpressen kan sette dagsorden i en tid der nasjonale – og sosiale – medier legger beslag på stadig mer av oppmerksomheten vår. Det skal handle om hvordan de regionale mediene unngår å bli en ukritisk heiagjeng for lokale politikere, og hvordan de taler regionens sak mot sentralmakten i Oslo. Og det skal handle om betydningen av de beslutningene som tas nærmest hver og en av oss – der vi bor.
I panelet: Carsten Bleness fra Hamar Arbeiderblad, Skjalg Fjellheim fra Nordlys og Frøy Gudbrandsen fra Bergens Tidende. Morten Dahlback leder debatten.

 

(Hovedfoto: Wikimedia Commons)