Sans for det mystiske

Hvem har drept flest? Lørdag kårer vi Norges blodigste forfatter. Hanne Kristin Rohde er på listen, men ikke på pallen.

Hanne Kristin Rohde har skrevet tre krimbøker, og er høyst tilstedeværende på BOK365s liste over norske krimforfattere og deres ofre. Men det er langt til topps.  

 

Lørdag offentliggjør vi listen over de blodigste krimforfatterne i kongeriket. Ferskingen Hanne Kristin Rohde har et stykke til toppen, men med ni drap på tre bøker om Wilma Lind er hun absolutt med.

– Du har et stykke til pallen, Hanne Kristin Rohde. Hvem tror du har flest liv på samvittigheten i krim-Norge?

– Jeg antar vi fortsatt snakker om kriminallitteraturen, og da må det vel være en av dem som har holdt på i en årrekke. Unni Lindell, Karin Fossum, Anne Holt eller kanskje Tom Egeland?

– Du får svaret lørdag. Det er jo en «kunst» å konstruere litterære drap. Hvilket av dine egne er du mest fornøyd med?

– Jeg synes vel at drapet på patoligen i Gudmoren ble ganske «artig».

– Er det et drap hos andre du har merket deg og synes er «bra»?

– Jeg har ikke noen spesiell favoritt der, generelt foretrekker jeg dem som ikke beskriver all gørra, men der mye overlates til leseren.

 

Trengte noe nytt

Hanne Kristin Rohde er utdannet jurist og har 25 år bak seg i politiet. Da hun sa opp i 2014 var hun leder for avsnitt for vold og seksualforbrytelser i Oslo politidistrikt. Hvorfor begynte hun så å skrive krim?

– Det er flere grunner til det. For det første ble jeg «headhuntet» av Kagge Forlag. Men også fordi jeg trengte noe nytt i livet mitt. Jeg har masse å formidle etter 25 år i politiet, ting som ikke bare bør komme til uttrykk i handlingsplaner og aviser, men også kan uttrykkes gjennom kriminallitteratur. Det kan jo også øke folks bevissthet og kunnskap.

– Hvor realistiske er norske krimromaner flest?

– Det er høyst varierende. De fleste ligger langt fra virkeligheten, men jeg synes ikke det gjør noe. Jeg synes sjangeren skal være raus. Krim kan være så mangt og folk liker jo variasjon.

 

Det mystiske

– Noen av dine forfatterkolleger du setter ekstra stor pris på?

– Jeg liker dem som lager en gåte. Som gir en skikkelig rebus i bokform. Jeg liker det mer mystiske.

– Hvorfor er nordmenn så opptatt av krimlitteratur tror du?

– Det er vel en måte å slappe av på. Å synke ned i sofaen … på en kafé eller på stranda. Det å krype inn i et univers og forsøke å gjette seg til løsningen selv. Det å ikke måtte tenke og tolke, men bare nyte. Jeg ser at sjangeren ofte blir plassert nederst på rangstigen, men jeg bryr meg lite om den slags snobberi. Folket vil ha krim, og det er nettopp det jeg kan tilby, sier Hanne Kristin Rohde.

 

Påskeaften får du den fulle listen over norske kriminalforfattere og deres ofre.

 

Les også: Årets blodigste?