Årets blodigste?

Foto: Gabriel Ramon

Hvem har drept flest? Påskeaften kårer BOK365 Norges blodigste forfatter. Men vi begynner oppkjøringen allerede i dag. "Ferskingen" Øistein Borge er allerede høyt oppe på tabelen.

Det drepes så blodet skvetter i den stadig voksende floraen av norske krimbøker. Øistein Borge tar livet av hele 44 mennesker i sin siste bok, selv om størsteparten går med i et par attentater.

 

Ja, det er snart påske og BOK365 kårer også i år Norges blodigste krimforfatter. Vi har lest og forsket og kommet frem til et resultat som kanskje vil overraske noen. «Vinneren» og hele den morbide listen presenteres Påskeaften.

I mellomtiden kan vi røpe at vi har kontaktet nesten 50 norske krimforfattere og bedt om en «selvangivelse». De aller fleste har svart.

En av dem som bykser oppover listen med sin siste bok er Øistein Borge, som i sin debutkrim Den syvende demonen (2016) drepte 11 personer.

 

Nord-Irland

I årets roman Det som aldri dør tar han livet av hele 44. Riktignok ryker mange av dem i attentater på syttitallet, og i utgangspunktet gjelder ikke terroraksjoner. Disse drapene er dermed i gråsonen, men siden det er drap som har direkte innvirkning på handlingen lar vi dem telle. Under sterk tvil. Uansett – det er langt til topps.

 – Men dette var voldsomt Øistein Borge?

– Ja, tallet er absurd – nesten pinlig høyt, men 35 av dem ryker i tre ulike attentater og en konfrontasjon mellom IRA og British Army under konflikten i Nord-Irland på 70-tallet. Resten, altså 9 personer, må på ulikt vis bite i gresset i romanens nåtid. Det er bra at min mor ikke lenger er blant oss og kan forta en opptelling, smiler forfatteren.

 

Nesbø blodigst?

 Attentatene i Det som aldri dør er basert på virkelige hendelser, men navn på barer, ofre, datoer osv. endret. Og scenen er altså Nord-Irland.

– Hvorfor valgte du akkurat Nord-Irland?

– Det er to grunner til det: Jeg trengte en væpnet konflikt som bakteppe, hendelser der motivet for nåtidens ugjerninger kunne etableres. I tillegg er Irland (både nord og republikken i sør) et land jeg har besøkt med en viss frekvens og stor glede, og der jeg har gode venner.

– Du gjør et bra byks på listen med de 44 i årets roman. Hvem tror du selv er den blodigste?

– Det må vel være Nesbø?

 

Nessers eminense

– Er det et kriminelt drap, eget eller andres, du har spesiell forkjærlighet for?

– Vanskelig spørsmål, men hovedpersonens drap på ektemannen i Håkan Nessers Levende og døde i Winsford (2013) gjorde sterkt inntrykk. Det er der hovedpersonen nærmest på et innfall sperrer ektemannen inne i en gammel bunkers og forlater stedet. Den arme ektemannen lider det man trygt kan karakterisere som en «langsom og pinefull død». Men dette må selvfølgelig leses for virkelig å kjenne uhyggen på kroppen. Dette drapet er originalt, stillferdig og neglebitende jævlig. Håkan Nesser er en eminent forteller og forfatter, sier Øistein Borge.

Påskeaften får du vite hvem som har drept flest og dessuten hele listen over norske krimforfattere og antall drapsofre.

 

Les også: Med Bogart til 70-tallet

 

(Foto: Gabriel Ramon/Font Forlag)