Samisk krim fra bereist franskmann

Reportasjebok om reinpolitiet ble roman i stedet. Olivier Truc forteller hvorfor på BOK365TV.

 

Han er født i Frankrike, bosatt i Sverige og har akkurat gitt ut en bok på norsk om en samisk politimann i Kautokeino. I BOK365TV forteller Olivier Truc om sin tid med reinpolitiet i Finnmark og sin fascinasjon for samisk kultur. 

 

En samisk tromme er hovedingrediensen i Olivier Trucs debutroman, Førti dager uten skygge, som kom på norsk i februar, og utgangspunktet er dette: En flere hundre år gammel slik tromme er nylig returnert til et museum i Kautokeino, som en gave fra en eldre fransk oppdagelsesreisende. Det sies at trommens kraft setter sjamanene i stand til å kommunisere med de døde. Trommer som dette har derfor en sterk symbolsk verdi for den samiske befolkningen, men så blir den stjålet …

 

Dette er noe av det du kan lese i  Trucs roman. Og han vet hva han snakker om. Han har nemlig fulgt det samiske reinpolitiet som journalist et helt år for mange år siden. Den gang var tanken å skrive en reportasjebok, men så ble det en roman i stedet. – Jeg kjørte snøscooter i 30 minus, forteller Truc til Janneken Øverland i intervjuet. Han forteller også hvorfor boken fikk en annen tittel på norsk enn på originalspråket fransk.

Olivier Trucs morsmål er fransk, men han snakker også svensk og forstår norsk. Du kan se hele intervjuet med Olivier Truc her: