Salmer, slåttekar og Shakespeare

De litterære festspill i Bergen nærmer seg. Neste uke får publikum møte festspilldikter Edvard Hoem i flere ulike settinger. Og programmet skal gjenspeile dikterens omfattende forfatterskap.

Det begynner torsdag 24. mai i kirken. Da blir det salmer av Edvard Hoem i programmet «Kvar er Gud? Kvar finn vi deg?» i St. Jakobs kirke i Bergen.

Hoem har elleve salmer i Norsk salmebok, og tekstene spenner fra himmel til jord, mellom det hverdagslige og det høytidelige.

Bestillingsverk fra sønnen

Den første salmen Hoem skrev kom i 1983. «Den fattige Gud» var en bestilling fra hans sønn – eller rettere sagt et spørsmål fra fjerdeklassingens lærer – om eleven ville be sin forfatterfar skrive en julesalme til klassen. Utfordringen gjorde stort inntrykk på Hoem, som i lang tid hadde vært borte fra sin barnetro. Rett før jul var hans første salme klar, og med den kom også hans tro tilbake. Allerede dagen etter hadde Henning Sommero satt melodi til.

Les også: Har ligget der hele livet

Siden den gang har det altså blitt flere salmer, blant dem «No stig vår song», skrevet til kong Haralds 70-årsdag. Med Håkon Berges melodi er den blitt en, for mange, kjær salme av vår tid.

Salmedikter: Edvard Hoem

Splittet familie

Programmet fortsetter fredag 25. mai med foredrag om Utvandrerserien på Lille Ole Bull Scene. Her forteller Hoem selv om familien fra Romsdal som ble splittet og bosatte seg i USA, Canada, Danmark og Norge. Han forteller om de fire bøkene og om livene som bindes sammen gjennom generasjonene fra oldefaren til Edvard selv.

Dagen etter, lørdag 26. mai, skal festspilldikteren dybdeintervjues av Kaja Schjerven Mollerin, og om kvelden fremføres Edvard Hoems «LIVET – en poesikonsert». Gjester der er lyriker Anna Kleiva og visesanger Lars Klevstrand.

Poet: Edvard Hoem

Debuterte som tyveåring

Da Hoem ble valgt som årets festspilldikter var dette juryens begrunnelse:

«Årets Festspilldikter debuterte med dikt allerede som tyveåring i 1969 og oppnådde fem år senere å få Kritikerprisen for romanen Kjærleikens ferjereiser. Temaene den gang var fraflytting og avfolking i utkant-Norge, og vitnet om en ung, samfunnsengasjert forfatter.

Edvard Hoem har vist seg som en forfatter med et stort blikk, med politisk bevissthet og eksistensiell dybde. Han har et stort forfatterskap bak seg, har skrevet innenfor flere sjangere, og vist seg som en eksperimenterende forfatter.»

Les også: Sirkelen sluttet

Poeten Hoem

Og Edvard Hoem debuterte faktisk som poet. I poesikonserten LIVET vender han tilbake til sitt første litterære uttrykk, sammen med et knippe musikere. Det handler selvsagt om livet, døden og kjærligheten, om store lengsler, angst og fryd. Noen av diktene er politiske, flere er upubliserte, alle har en høy himmel over seg. Forfatteren leser og forteller, Dag-Filip Roaldsnes spiller piano, Hanna Paulsberg spiller saksofon, Jorun Marie Kvernberg spiller fele og Hilde Brunsvik synger. Lars Klevstrand fremfører sanger av Festspilldikteren.

Shakespeare-gjendikter: Edvard Hoem

Omfattende forftterskap

Edvard Hoem er født i 1949 og er utdannet i filosofi og litteraturvitenskap ved Universitetet i Oslo. Siden debuten i 1969 med poesisamlingen Som grønne musikanter kan han vise til et variert og stort forfatterskap. Han har blant annet skrevet et firebinds biografisk verk om Bjørnstjerne Bjørnson. Parallelt har han gjennomført en omfattende gjendikting av en rekke av William Shakespeares verker. De siste årene har han fått mye oppmerksomhet om sin slektskrønike, der fjerde bind, Liv andre har levd, kom i fjor høst.

Les også: Den største i mitt fag

 

(Foto: Atle Nielsen)