Så er det Canadas tur

FRANKFURT: – Gratulerer. Dere har klart å gi æresgjest-rollen til et enda mindre folketett land. Det er godt gjort, sa Erlend Loe.

For 371 dager siden fikk Norge overlevert stafettpinnen, da Medea Metreveli, direktør for Georgian National Book Center, overlot rullen til Margit NORLA-direktør Margit Walsø. I ettermiddag ga Walsø fra seg den symboltunge tekstrullen på Frankfurt-bokmessen. Neste år er det Canada og Caroline Fortin som skal invitere til fest.

Tok regien

Men før vi kom så langt, var det mye humor og god stemning da Erlend Loe møtte sin canadiske forfatterkollega Margaret Atwood. De parkerte straks en lattermild moderator, Thomas Böhm, på sidelinjen og tok selv regien. På spørsmål om Sigrid Undset ønsket Atwood heller å snakke om Future Library-prosjektet, som hun også hadde presentert på scenen under miljøhovedstad Oslos «grønne time» tidligere på søndagen:

– Det er et fabelaktig prosjekt som involverer trær som gror i hundre år. Hvert av de hundre årene skriver en forfatter en hemmelig tekst. Deretter blir disse tekstene liggende som sovende skjønnheter inntil de blir vekket opp om hundre års tid, redegjorde Atwood under overrekkelsesseremonien.

Trær og snø

Nettopp trær («som vi har mange av, i hvert fall for øyeblikket», som Atwood la til), papir og snø var blant ingrediensene som kom fram da de to forsøkte å finne frem til hva som forente de to landene. Og ikke minst: en ikke altfor tett befolkning.

– Jeg tror Tyskland har noe slikt som 233 innbyggere per kvadratkilometer. Norge har 16. Canada 4. Jeg har en venn på basketballaget mitt som bodde i Canada for noen år siden. Han kjøpte jaktrettigheter for et område på størrelse med Norge for bare 100 dollar eller noe sånt. Så: Gratulerer. Dere har klart å gi æresgjest-privilegiet til et enda mindre folketett land. Det er godt gjort, sa Loe til betydelig latter fra de mange publikummerne i gjesteland-paviljongen.

Så var det duket for den mer høytidelige delen av seremonien. Margit Walsø holdt i den ene enden av tekstrullen også denne gang, med sjefen for Canada FBM2020 (Frankfurter Buchmesse 2020) Caroline Fortin som glad mottager – alt som vanlig under oppsyn av FBM-direktør Juergen Boos. På rullen er det litterære tekster fra alle land som har hatt Guest of Honor-status på bokmessen i Frankfurt opp gjennom årene. Norges bidrag er som kjent Olav H. Hauges dikt «Det er den draumen» – derav Norges slagord «The Dream We Carry.»

ROSER NORGE: Frankfurter Buchmesse-direktør Juergen Boos var full av lovord om jobben Norge og Margit Walsø (i midten) har gjort. Til høyre Caroline Fortin.

Hang til Hauge

Under overrekkelsesseremonien kunne Frankfurt-direktør Juergen Boos avsløre at han for all fremtid ville ha et forhold til «Det er den draumen», og at han satt med gråten i halsen da kronprinsesse Mette-Marit fremførte diktet under åpningsforestillingen. Derfor ikke unaturlig at åpningsspørsmålet fra Boos til Walsø på scenen i dag, hadde sitt utspring i Olav H. Hauges dikt:

– Etter disse seks dagene i Frankfurt, og etter alle år med forberedelser, har drømmen gått i oppfyllelse?

– Ja, jeg vil si at den langt på vei har gjort det. Det har vært fantastiske opplevelser, og flotte møter mellom norske forfattere og tyske lesere. Vi har kunnet dele historier og, som det sies i diktet: åpne hjertene til tyske lesere, sa Walsø, som – apropos Atwoods hovedfokus – var svært glad for at Karl Ove Knausgård er neste forfatter ut i Future Library-prosjektet.

Minst én islending

Boos roste det norske teamet for prima gjennomført jobb, og trakk også frem Halldór Gudmundssons innsats. Gudmundsson er nå straks ferdig med sin andre runde som prosjektleder for et Frankfurt-gjesteland. Han ledet også Islands satsing i 2011.

– Jeg vil råde alle til å ha minst én islending i teamet. Det roer deg ned, og holder humøret oppe, sa Boos. FBM-direktøren delte også ut ytterligere et par blomster til Norge: – Tidligere har gjestelandene hatt fokus på forfatterne, litteraturen, forlagene og agentene her på messen. Dere er det første som virkelig har inkludert bokhandlerne.

Boos mente også at Erika Fatlands lille stikk til statsminister Erna Solberg under åpningsforestillingen, var et svært godt bevis på at man virkelig har ytringsfrihet i Norge.

KLAR FOR 2020-SATSING: Canada og Caroline Fortin.

Fulle av lidenskap

Caroline Fortin var full av lovord til forgjenger-nasjonen da hun overtok gjesteland-rullen på vegne av Canada:

– Dere leverte drømmen deres med suksess, vi skal forsøke å ta den videre.

Hun foreslo spøkefullt at Norge kanskje kunne ta et år til, slik at canadierne fikk litt bedre tid. «Singular plurality» er det godt beskrivende slagordet på Canadas kommende satsing. Caroline Fortin legger ikke skjul på at det blir en krevende jobb, og at mange hensyn skal ivaretas.

– Vi skal presentere noe unikt, men samtidig skal vi favne mange, sier Fortin, som skynder seg å legge til: – Teamet vårt er fullt av lidenskap. Vi skal overraske dere.

 

HOVEDBILDET: God stemning mellom Erlend Loe, Margaret Atwood og Thomas Böhm.