Rundet 300 000 besøkende

FRANKFURT: Pilene pekte oppover under årets Frankfurter Buchmesse, med en besøksøkning på 5,5 prosent. Karl Ove Knausgård (bildet) var blant årets trekkplastre.

I går kveld lukket den 71. bokmessen i Frankfurt dørene. Og det var gledelige tall kommunikasjonssjef Kathrin Grün kunne legge frem da status for årets messeuke skulle gjøres opp. Frankfurtmessen 2019 rundet 300 000 besøkende totalt, eller 302 267 for å være eksakt. Det utgjør en økning på 5,5 prosent fra fjorårets 285 024. Økningen kom særlig blant vanlige publikummere i weekenden, da besøket var opp pene 9,2 prosent. Men også antallet såkalte trade visitors tidligere i uka økte, med 1,8 prosent.

Arrangørene må imidlertid finne seg i en ørliten nedgang i antall utstillere, fra 7503 i fjor til 7450 i år. Også antall utstillerland går ned, fra 109 til 104.

MED GRUNN TIL Å SMILE: Kathrin Grün og Frankfurt-bokmessen.

Populære arenaer

Ellers kan Frankfurtmessen rapportere om økning på de fleste av arenaene rundt omkring på messen. Det nyåpnede audioområdet i Hall 3 ble en «hit» blant internasjonale lyd-publisister, og en av messens store publikumsmagneter. Der var det også en halvdagskonferanse med foredragsholdere fra blant andre Spotify, Audible, Storytel og Wondery. Norges Guest of Honor-satsing som en annen publikumsattraksjon. Med den satsingen fulgte også profilerte forfattere som Jo Nesbø. Maja Lunde og Karl Ove Knausgård – som kom i tillegg til internasjonale trekkplastre som den ferske nobelprisvinneren Olga Tokarczuk og Bookerpris-vinner Margaret Atwood.

Hektisk aktivitet var det også rettighetssenteret, denne gang lokalisert i lyse og luftige Festhalle. 355 agenturer fra 35 land omkranset de over 500 bordene i LitAg-senteret.

CELEBER GJEST: Nobelprisvinner Olga Tokarczuk, sammen med Juergen Boos (foto: Claus Setzer)

– Litteratur forbinder folk

I Frankfurtmessen understreker man viktigheten av at interaksjonen og møteaktiviteten blant de aktørene og nasjonene som deltar, er stadig økende. Dette fremholdt også Olga Tokarczuk under den innledende pressekonferansen til Frankfurter Buchmesse 2019:

– Jeg tror på en litteratur som forbinder folk og viser hva vi har felles – trass forskjeller vi måtte ha i hudfarge, seksuell legning eller hva som ellers måtte skille oss på overflaten, sa Tokarczuk.

Neste års bokmesse i Frankfurt arrangeres 14. – 18. oktober.

 

Hovedmotiv: Karl Ove Knausgård i samtale med Frankfurter Buchmesse-direktør Juergen Boos. (foto: Claus Setzer)