Er Rushdie tidenes Booker?

Salman Rushdie (Foto: Aschehoug)

Salman Rushdie er favoritt til å bli kåret til tidenes Man Booker-vinner.

I anledning Man Booker-prisens femtiårsjubileum skal tidenes Booker-vinner kåres, skriver The Guardian. De 51 vinnerne av prisen settes opp mot hverandre før én vinner Golden Man Booker Prize.

Fem dommere er valgt ut for å komme frem til en kortliste på fem forfattere, før det til slutt er opp til publikum å stemme frem sin favoritt-Booker.

Fem dommere – fem tiår

Blant kandidatene til å bli tidenes Booker-vinner er navn som Hilary Mantel, Ian McEwan, Salman Rushdie og Arundhati Roy.

De fem dommerne har fått tildelt hvert sitt tiår, hvorfra de skal velge ut en vinner for å skape «The golden five», altså en kortliste på fem forfattere, som offentliggjøres på Hay litteraturfestival 26. mai. Deretter skal altså publikum stemme over de fem, og de har en måned på å finne sin favoritt. Vinneren blir offentliggjort på Man Booker 50 Festival i London 8 juli.

Dommerne består av forfatter og tidligere redaktører i The Observer, Robert McCrum, som skal bedømme romanene fra 1969 til 1979. Lyrikeren Lemn Sissay skal ta for seg 80-tallet, mens forfatter Kamila Shamsie skal bedømme 90-tallet.

2000-tallet er det forfatter Simon Mayo som skal ta seg av, mens lyriker Hollie McNish skal lese vinnerne fra og med 2010. Sistnevnte tiår innebærer også bøker som kom etter regelforandringen som tillot enhver bok skrevet på engelsk å bli med.

Her kan du se alle bøkene dommerne skal bedømme.

Favoritter

Salman Rushdie er favoritten til å stikke av med prisen. Han ble i 1981 tildelt Booker-prisen for Midnight’s Children, og under 40 årsjubileet i 2008 vant han Best of Booker Award. Da prisen feiret 25 år i 1993, ble han kåret til Booker of Bookers. Spørsmålet er om det blir hat-trick på Rushdie.

 

(Foto: Aschehoug)