Runder 100 solgte bokrettigheter

Hedvig Montgomery. (Foto: Pilar)

Sakprosa-debutant Hedvig Montgomery har solgt 100 bøker til 20 land.

– Gøy for oss at det er en debutant vi har jobbet med i flere år som slår til. Det viser jo at vårt debutantarbeid gir resultater. Hedvig har ligget på bestselgerlisten hver eneste uke siden utgivelse, fastslår Pilar-forlegger Jonas Forsang.

Boken han sikter til er «Norges nye bibel for barneoppdragelse», Foreldremagi. Forlaget bruker Jesper Juul og Håvard Tjora som sannhetsvitner på at dette er noe utenom det vanlige. «Foreldremagi er den boken jeg selv ville skrevet som en moderne utgave av Ditt Kompetente Barn», mener Jesper Juul. Superlærer Tjora kaller Foreldremagi «en essensiell bok for alle som skal bli foreldre».

Norsk rekord?

Når har de også fått bekreftelse på en gryende internasjonal suksess. Forlag i 20 europeiske land har sikret seg ikke bare Foreldremagi, men også Montgomerys fire neste bøker. Med 20 fem-bokkontrakter – altså 100 titler solgt – påpeker forlaget Pilar at Hedvig Montgomery nå kun er ett land unna norsk rekord. Den tilhører for tiden Bobbie Peers, som ble solgt til 35 land i tre boks avtaler – altså totalt 105 «titler» solgt.

– Kan bli en moderne klassiker

Mottagelsen boken har fått skaper selvsagt betydelig glede og entusiasme hos hennes agentur Salomonsson Agency:

– At 20 forlag allerede har har kjøpt rettighetene er fantastisk. At samtlige dessuten har tatt alle fem bøkene i serien er fenomenalt. Et slikt commitment innebærer at alle forlagene kommer til å satse ekstra mye på prosjektet, hvilket er veldig bra med hensyn til å bygge Hedvigs forfatterskap internasjonalt. Jeg tror serien virkelig har potensial til å bli en moderne klassiker for alle foreldre, sier agent Federico Ambrosini.

FEDERICO AMBROSINI: – Det er en fantastisk mottagelse (foto: Salomonsson Agency)

Glade voksne

– Jeg er begeistret over tydeligheten, tilgjengeligheten og hjertelaget til denne boken. Og jeg liker at den ikke bare lærer foreldre hvordan de skal oppdra barn, men også hvordan de skal ta vare på seg selv. Jeg har en sterk følelse av at dette kan bli guideboken for foreldre i det 21. århundre. Den har alt i så måte, sier Ricarda Saul i forlaget Rowohlt, som har sikret seg de tyske rettighetene.

Annachiara Tassan i italienske Planeta applauderer også:

– Montgomery gir enkle og sterke råd om hvordan man kan oppfostre glade og uavhengige barn – og samtidig være glade voksne. Jeg tror italienske lesere kommer til å elske hennes «nordiske metode».