Opplag: 316

Boken heter "Rom 316" og har et opplag på 316. Utgiver er Minibar forlag, og det lille verket, med tekster av mange av våre fremste forfattere, er ikke til salgs.

Den måtte komme. Boken med tekster fra rom 316 på Breiseth hotell, der Tom Stalsberg har bokbadet forfattere under Litteraturfestivalen på Lillehammer i seks år.

 

Det hele begynte med at Stalsberg, etter noen år på Litteraturfestivalen, i 2011 inviterte med seg Dag Solstad opp på rommet til et veldig lite og annerledes bokbad. Daværende kulturminister Anniken Huitfeldt ble også med, og nesten uten å vite det hadde de startet en tradisjon. For siden har det gått nærmest i ett, med et par bad hver festival, godt utenom det offisielle festivalprogrammet.

– Forfatterne prater, leser, skåler, juger, snakker alvor og hygger seg, sier Tom Stalsberg. – Det er plass til få, men det er fint.

 

DSC02747
Avslappet bokbad: F.v. Dan Andersen, Birger Emanuelsen, Tom Stalsberg og Tine Jarmila Sir.

 

Cirka 122 personer

DSC02766
Anna og kjærligheten: Birger Emanuelsen leser

Ifølge herr Stalsberg har «cirka 122» personer vært innom rommet i løpet av disse årene. 15 forfattere har sittet i sofaen med ham, og det er forfattere fra øverste hylle.

I går var Birger Emanuelsen, aktuell med kritikerroste Anna og kjærligheten, i sofaen, sammen med lyrikeren Dan Andersen.

Tine Jarmila Sir og Vidar Kvalshaug leste tekster fra boken de begge har bidratt i.

Boken Rom 316 inneholder nemlig nye og gamle tekster av disse to og mange andre av våre fremste, som Ingvar Ambjørnsen, Vigdis Hjorth, Frode Grytten, Lars Saabye Christensen, Carl Frode Tiller, Kjartan Fløgstad, Levi Henriksen, Pedro Carmona-Alvarez og mange flere.

Mange på festivalen vet om arrangementet, mange aner ikke at det foregår skjulte bokbad på det lille rommet på Breiseth.

– Vi er et eksklusivt lite lag her, sier Tom Stalsberg. – På det meste har folk stått langt ut i gangen, på det minste var vi fem stykker her. Da ble det en flaske prosecco på hver, smiler bokbaderen.

 

DSC02760
Vidar Kvalshaug leser eget bidrag for eksklusiv forsamling.

 

Bokslipp

Tom Stalsbergs avis, Dagbladet, er involvert i prosjektet. Det er også hotellet. Men mest er det Tom Stalsberg selv. Han styrer dette annerledes bokbadet på en slik måte at forfatterne ofte åpner seg i større grad enn andre steder. Det var her Ingvar Ambjørnsen røpet at Elling skulle gjenoppstå som blogger. Det var her Birger Emanuelsen i går slo fast at han ikke tror på Gud, men at han er veldig nysgjerrig på Jesus.

DSC02774
Bokslipp: Bokstavelig talt.

Og mer skal det bli. I dag kommer blant andre Jan Kjærstad og Inger Elisabeth Hansen til rom 316.

Men boken Rom 316 kommer ikke i butikkene. Heller ikke i nytt opplag.

– Den er til venner av rom 316, sier Stalsberg, – og den kommer heller ikke som e-bok.

Etterpå var det bokslipp i ordets rett betydning. Stalsberg sto i vinduet på rom 316 og slapp bøker ned på gaten.

Også det helt utenom det offisielle programmet.