Uprisen til bok om kroppspress

Jan Tore Noreng ble i dag tildelt Uprisen – årets ungdomsbok 2016 for romanen "#alfahann".

Bok om kroppspress blant gutter vant Uprisen. Jan tore Nereng fikk prisen under et arrangement på Litteraturfestivalen på Lillehammer i dag.

 

– Jeg har vært rolig og cool i hele dag, men nå ble jeg nervøs. Det er her så happy og kult. At de kan like en bok der hovedpersonen er så utålelig og blir bare verre, det er ganske awesome, sa en stolt Noreng da han mottok prisen på Lillehammer i dag.

I juryens begrunnelse for å gi Noreng prisen står det blant annet:

«Vinnerboken treffer ungdom på en spesiell måte. Den setter fotavtrykk og gjorde veldig inntrykk på mange, noe vi i storjuryen mener en god ungdomsbok skal gjøre. Handlingen griper fatt i leseren. Vi måtte lese videre for å se hvordan det gikk med hovedpersonen. Vi ble avhengig av å måtte vite.»

9788205486041

 

Steroider

Boken tar opp kroppspress og bruk av steroider. Som oftest når temaet kroppspress omtaleser det kroppspress sett fra jentenes perspektiv. I denne boken leser vi om en gutt som kjenner på kroppspresset. Vi får innblikk i hva gutter kan skjule. Dette gjør boken original.

Det er Foreningen !les i samarbeid med Norsk Litteraturfestival og Den kulturelle skolesekken som står bak Uprisen. Prisen ble i år utdelt for tiende gang.

– Uprisen har blitt en svært viktig pris i offentligheten, og den gir enorm anerkjennelse til norske ungdomsbokforfattere. Grunnen er at i Uprisen bestemmer ungdom alt i fra nominasjoner og til kåring av vinner. Samtidig utvikler prisarbeidet interesse for lesing, skriving og meningsytring blant elever i ungdomsskolen. Det har vært interessant å følge prisens utvikling siden starten i 2007, sier prosjektleder Bjarte Bakken i Foreningen !les.


Vinner AV UPRISEN 2016 Jan Tore Noreng_foto Vibeke Røgler

De nominerte til årets Upris var:

#alfahann av Jan Tore Noreng, Gyldendal
Mumiens mysterium av Tom Egeland, Aschehoug
Evna (Ravneringene 3) av Siri Pettersen, Gyldendal
Glimt av Tor Arve Røssland, Samlaget
I morgen er alt mørkt – Marlens historie av Sigbjørn Mostue, Cappelen Damm

 

 

 

Juryklassene var:
Farsund barne- og ungdomsskole (Vest-Agder)
Flora ungdomsskole (Sogn og Fjordane)
Folldal skole (Hedmark)
Kråkerøy ungdomsskole (Østfold)
Mælan skole (Sør-Trøndelag)
Sør-Fron ungdomsskole (Oppland)
Vardø skole (Finnmark)

 

 

(Foto: Vibeke Røgler)