Roald Amundsen 150 år

I år er det 150 år siden Roald Amundsen ble født. (Foto: Wikimedia Commons)

I år er det 150 år siden polarhelten Roald Amundsen ble født. Jubileumsåret markeres med utgivelse av en dagbok, og i tillegg «gjenoppstår» polfareren digitalt.

Denne helgen gjenåpnet Roald Amundsens hjem i Nordre Follo etter to år med pandemi. Sveitservillaen som i dag er et museum, står nærmest urørt slik den så ut da Amundsen forsvant i 1928.

– Det er gøy å endelig kunne åpne igjen, det er lenge siden vi kunne holde åpent for publikum, sier fagkonsulent Anders Bache ved Roald Amundsens hjem til NTB.

Åpningen skjer akkurat i tide til å feire polarheltens 150-årsjubileum. Under pandemien lanserte museet  en digital versjon av Amundsen-boligen , hvor hver krik og krok ble 3D-skannet. I jubileumsåret har museet en rekke nye godbiter på lager.

Blant annet gjenoppstår polfareren «i levende live», riktignok i form av en digital versjon av seg selv.

– I samarbeid med en av verdens beste 3D-animatører gjenskaper vi Amundsen digitalt, slik at man kan ha en samtale med ham. Lignende ting er for eksempel gjort med Einstein. Vi håper prosjektet blir klart til jubileumsdatoen 16. juli, sier Bache.

I et annet større digitalprosjekt, som først blir lansert om noen år, vil publikum selv få muligheten til å bli med Amundsen på polarekspedisjoner via VR-teknologi.

Dagbok utgis for første gang

Det er 111 år siden Amundsen ble den første til å nå Sydpolen, bragden som kanskje troner helt øverst over alle hans mange ekspedisjoner til verdens ytterpunkter.

Amundsen skrev dagbøker fra ekspedisjonene sine, som ble utgitt i bokform. Men i en privat dagbok fra 1925 skildrer han sitt forhold til sin store kjærlighet – den gifte kvinnen Kiss Bennett. I 50 år lå dagboken gjemt og klausulert for offentligheten, før den ble åpnet i Nasjonalbibliotekets arkiver i 1990.

I sommer blir dagboken utgitt i bokform for aller første gang i et samarbeid mellom Nasjonalbiblioteket og Follo museum.

Mens den suksessrike eventyreren turnerte hyppig verden rundt for å fortelle om sine polare bragder, skjermet han privatlivet sitt svært godt. Denne dagboken gir derfor et unikt innblikk i polfarerens følelsesliv, forklarer Bache.

– Her møter vi en Amundsen i 50-årene som både er glad, sjalu og full av savn og følelser. Det er en historie som gjør ham mer menneskelig, sier han.

Stiller ut nye gjenstander

150-årsjubileet markeres også med en rekke andre begivenheter.  Posten lanserte tidligere i år to nye frimerker med portretter av Roald Amundsen i anledning jubileumsåret. Det er også planlagt å avduke en byste av Amundsen i Kolbotn, administrasjonssenteret i Nordre Follo – det som i dag ville vært Amundsens hjemkommune.

I sommer skal Amundsen-museet holde åpent lenger enn normalt, holde en rekke arrangementer og stille ut gjenstander og fotografier som aldri tidligere er vist fram.

Selve 150-årsdagen 16. juli markerer museet med bursdagskake, foredrag og bakgårdsfest, hvor det vil bli servert en drink basert på en gammel drinkoppskrift som nylig ble funnet i en av skuffene i Amundsen-huset.

– Det er en blanding av sherry, sukker, sprit og vann, så det blir bra, ler Bache.