Nok en Riverton til Lindell

Unni Lindell er tildelt Rivertonprisen 2018 for «Dronen».

– Jeg er så overveldet. Dette er fantastisk og helt uvirkelig. Det er en uke siden jeg fikk beskjed, og jeg har hele tiden ventet på beskjeden om at det har skjedd en feil, sa prisvinneren selv fra scenen på Litteraturhuset torsdag formiddag.

Unni Lindell ble torsdag formiddag tildelt Riverton-prisen 2018 for Dronen. Det er en pris hun har mottatt tidligere, da i 1999 for Drømmefangeren. Siden den gang har hun vært nominert til prisen en rekke ganger, men hun skjønner at det var akkurat denne hun vant for:

– Jeg føler jeg virkelig jeg fikk til noe i denne boken. Overvåkning er jo temaet i begge bøkene mine som har vunnet Riverton. Og det at noen følger med på det du gjør, er noe av det verste jeg kan tenke meg. Så jeg har nok klart å få frem den følelsen i boken.

– Er det annerledes å vinne prisen denne andre gangen?

– Nei. Det er så stort så det kan ikke bli annerledes. Men det er virkelig overraskende. Det er så mange flinke unge forfattere, så jeg var egentlig bare veldig fornøyd med å bli nominert.

Celebert selskap

Nå føyer Lindell seg inn i et lite, men celebert, selskap av forfattere som har mottatt prisen to ganger. Disse er Gunnar Staalesen, Jon Michelet, Karin Fossum, Kjell Ola Dahl, Torkil Damhaug.

– Det er stort, og det er spesielt stort siden det så få kvinner som har vunnet prisen. Jeg er spent på hvem som kommer etter meg, sier Lindell, og vil ikke peke ut én spesiell kvinnelig forfatter hun tror kan motta prisen, men sier heller at det vil komme «flere kvinner etter henne».

19 år siden sist

Unni Lindell debuterte i 1986, med ungdomsromanen Den grønne dagen. Det skulle gå hele ti år til før hun utga sin første kriminalroman, Slangebæreren – som også var lesernes første møte med førstebetjent Cato Isaksen. Flere kriminalromaner skulle det bli, og senere ble leserne også introdusert for Mariann Dahle. Jeg vet hvor du bor fra 2016 var den første boken hvor Marian Dahle var hovedperson, og Dronen er den andre boken i serien om Dahle.

– Hvordan har forfatterskapet ditt utviklet seg de siste 19 årene?

– Teknisk har jeg utviklet meg, men det er fremdeles mye av det samme. Blant annet at jeg vil få frem følelser og ta opp samfunnsproblemer. Men det viktigste har alltid vært  spenningen og en overraskende slutt.

Telttur fanget på drone

Dronen starter med en mann som sender en drone utover et mørkt skogområde en rolig sommerkveld. Dronen kommer til en åpen plass, og viser et telt. Det er slått opp akkurat der Evie Thorn ble knivdrept fem år tidligere. En dame kommer til syne, og mannens hjerte begynner å hamre.

Samtidig er Mariann Dahle tilbake etter brannulykken for halvannet år siden. Hun har fått seg kjæreste og bor på Frogner. Cato Isaksen kobler henne på et drap som har skjedd i et telt oppe i Maridalen. Det drar Marian inn i noe hun ikke kan kontrollere.

 

Juryen har bestått av Hans H. Skei, Trude Teige og Elin Brend Bjørhei.