Riverton til Kjell Ola Dahl

Rivertonprisen 2015 ble i dag tildelt Kjell Ola Dahl for romanen "Kureren" (Gyldendal).

«Den gyldne revolver» ble i dag delt ut på Litteraturhuset i Oslo. Prisen deles ut årlig av Rivertonklubben for det beste arbeid innen norsk kriminallitteratur. I dag gikk til revolveren til Kjell Ola Dahl.

 

– Jeg kan bare si tusen, tusen takk, sier prisvinneren.

– En medrivende og dyktig gjennomført skildring, sier Hans Skei i juryen. – Leserne må lese videre nærmest åndeløst – og blir ikke skuffet.

 

Om romanen

«I 1942 blir den jødiske kureren Ester forrådt, og hun unngår med nød og neppe å arresteres av Gestapo. I all hast flykter hun til Sverige. Slik redder hun livet; familien hun etterlater i Oslo deporteres til Auschwitz. I Stockholm møter hun motstandshelten Gerhard Falkum, som har etterlatt sin lille datter og flyktet fra tyskerne og mistanken om drap på sin kone Åse, som hjalp Ester over til Sverige. Deres gryende forhold tar brått slutt da Falkum tilsynelatende omkommer i en brann».

 

Juryens begrunnelse: 

«Det er en svært kunnskapsrik, intelligent og innenfor fiksjonens rammer troverdig og pålitelig kriminalroman Kjell Ola Dahl har skrevet. De fem nominerte bøkene til prisen for 2015 er alle gode, hver på sitt vis, og det er nesten bare å beklage overfor de andre kandidatene at de måtte konkurrere med en så uvanlig god bok – en krim- og spenningsbok i absolutt øverste sjikt».

 

Disse fem var nominert til Rivertonprisen 2015:

– Ingebjørg Berg Holm: Stjerner over, mørke under (Schibsted – nå Vigmostad & Bjørke)

– Tore Aurstad og Carina Westberg: Nattevandreren (Kagge)

– Kjell Ola Dahl: Kureren (Gyldendal)

– Vidar Sundstøl: Djevelens giftering (Juritzen)

– Frits de Bourg: Dødens elv (Vigmostad & Bjørke)

Årets nominasjoner viser at historisk krim er i vinden. Sjelden eller aldri har et Riverton-finaleheat vært så preget av romaner satt i en annen tid.

 

Rivertonprisen, «Den gyldne revolver», deles ut årlig av Rivertonklubben for det beste arbeid innen norsk kriminallitteratur. Det er Rivertonklubbens egen jury som utnevner vinneren. Rivertonklubben ble startet i 1972. Rivertonprisen er et samarbeid mellom Rivertonklubben, Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen.

 

Foto hovedbilde: Victoria Jelsø Spanthus.