Riley, Perrin og badebasseng

FRIDA, MED SVABER I HÅNDEN: Frida ved Ark Egertorget (Foto: Nora Steenberg)

– Det går definitivt mest pocketbøker, forteller norske bokhandlere om sommersalget. Og det er noen titler det virker som "alle" skal ha.

– Vi selger definitivt mest pocketbøker, men det er også det vi satser mest på i sommer, forteller Frida ved Ark Egertorget.

Skoleferien er i gang, og mange har brukt de siste dagene på å sikre seg årets sommerlektyre. Bok365 har tatt tempen på sommersalget hos norske bokhandlere, som melder at det er pocket, krim og lett underholdning som selger best – også denne sommeren.

– Vi selger veldig mye av Lucinda Rileys De sys søstre-serien og Nino Haratischwilis Det åttende livet. Men det går også mye av Offer til Thomas Enger og Jørn Lier Host – og ikke minst Inga Strümkes Maskiner som tenker. Salget på sistnevnte har ikke bremset, og vi går tomme for den hele tiden, sier Frida.

Riley, Perrin og badebasseng

– Det er cruisebåt her i dag, så da florerer det med turister, sier Therese ved Norli Åndalsnes, når Bok365 ringer. Tross en travel dag, tar hun seg likevel tid til å slå av en kjapp prat, og forteller at Riley også dominerer sommersalget i Romsdalen:

BESTSELGER I ROMSDALEN: Lucinda Riley (Foto: Boris Beuer)

– Det er veldig mange som kjøper alle syv bøkene i De syv søstre-serien i pocket. Atlas selger også fortsatt veldig godt – og det er er gjerne en av titlene jeg anbefaler som  sommerlesing. Ja, og også Valérie Perrins Å vanne blomster om kvelden.

Men Therese forteller at de også selger mye pliktige varer i sommervarmen:

– Vi selger veldig mye suvenirer i i disse dager, og ikke minst badebasseng! Det solgte vi jo ikke noe av i fjor.

Nordnorsk litteratur i Lofoten

Travelt er det også i Lofoten.

– Jeg syns vi har bra trafikk. Vi har hatt noen dager med knallvær her i Lofoten, og når vi har finvær skyr jo gjerne lokalbefolkningen butikkene. Men det er fremdeles mange som ferierer i Lofoten, for vi har bra med besøk, sier Monika ved Norli Leknes.

Hun forteller at også nordpå dominerer Lucinda Rileys bøker salget – men at populariteten kanskje er i ferd med å dabbe litt av:

– Salget av Atlas har roet seg litt. Nå selger vi mer av Jojo Moyes’ I dine sko og Ulf Kvenslers Sarek. I pocket er det selvsagt Å vanne blomstene om kvelden og Der krepsene synger som selger best.

Ørjan N. Karlsson står bak boken bokhandleren på Kongsvinger anbefaler i disse dager. (Foto: Julie PIke).

Men nordnorske forfattere gjør det selvsagt også godt blant kundene i Lofoten:

– Vi selger godt av Ørjan Karlssons Det siste stykket hjem, det er jo litt artig siden den er nordnorsk. Og apropos nordlendinger: Monika Steinholms Mange løgner små syns jeg var knallgod, sier Monika.

– Hva anbefaler du til kundene som spør etter en god sommerbok?

– Da anbefaler jeg gjerne Den tredje løgnen av Agota Kristoff, men det er jo ikke akkurat noen sommerroman. Så om man vil ha en mer lettlest bok, anbefaler jeg Besøk fra fortiden av Katherine Webb.

Monika forteller at trass hennes forkjærlighet for psykologiske thrillere, tar hun selv med segen lettlest bok på ferie:

– Jeg har pakket Flukten til den greske øya av Patricia Wilson. Jeg har hørt mye godt om den, og den slår meg som en skikkelig sommerferiebok.

Sommerboken – år etter år

– Akkurat nå har vi stor etterspørsel etter Alene ut. Den handler jo om et samfunn mange i Kristiansand kjenner til, forteller Kristi ved Berge Libris i Kristiansand.

Også her er det de lokale kjenningene som preger boksalget:

– Det er fremdeles stor interesse for Kaptein Sabeltann-bøker. Han er fremdeles en hit i denne byen, sier Kirsti.

STERRK ANBEFALING: Elizabeth Strout (foto: Leonardo Cendamo)

– Hva anbefaler du av gode sommerromaner i disse dager?

– Akkurat nå anbefaler jeg Elizabeth Strouts bøker om Lucy, de passer veldig godt til sommeren. De er både litterært sterke og lettleste. Og så har vi alltid fremme Sommerboken av Tove Jansson i denne butikken om sommeren. Den selger bra, år etter år. Hvis man ikke har lest den, bør man det. Og så må man lese den igjen hver sommer etter det.

Kirsti forteller at ved siden av å gjenlese nettopp Sommerboken, har hun allerede begynt å smake på høstens titler:

– Jeg har begynt på Tore Renbergs Lungeflyteprøven, den er jeg veldig spent på. Og så skal jeg også lese Lars Myttings Skråpånatta.

Populært TikTok-bord

– Jeg har alltid noen perler av noen romaner jeg pleier å anbefale på de som er på utkikk etter en god roman, forteller Frida ved Ark Egertoget.

– Disse er Et helt liv av Robert Seethaler, La meg synge deg stille sanger av Linda Olsson, og Midnatssbiblioteket av Matt Haig. Sistnevnte er veldig populær på TikTok, sier Frida, og tar oss med til butikkens TikTok-bord.

SKAL LESES I SOMMER: Zahid Ali (Foto: Gyldendal)

– Vi selger veldig mye fra dette bordet nå. Det er flere ungdommer enn tidligere somre, og vi ser at mange av dem kommer tilbake. De tilbringer tid rundt dette bordet, og de har lest utrolig mye.

Selv leser Frida mest krim, og slår et slag for Søren Sveistrup Kastanjemannen og Terry Hayes Jeg er pilegrim.

– Da skal du kanskje lese krim selv i sommer?

– Ja, jeg tenkte å lese Zahid Alis Svaber, for det virker som noe litt annerledes. Og Ajvides Skriften i vannet. Den står kanskje øverst på lista.