Rekord i Norlis lesekonkurranse

Elever i grunnskolen registrerte 71 millioner leste sider på tre måneder. Mest av alt leste 5. klasse ved Grasdal Skule i Hordaland.

5. klasse på Grasdal Skule i Hordaland leste 14.131 sider i snitt per elev i løpet av drøyt tre måneder, og kan kalle seg Norges råeste klasse til å lese i 2017. De hadde god margin til nummer to, 4. klasse ved Olden Skule i Sogn og Fjordane, som leste 12.728 sider per elev.

– Jeg har opplevd elever som sitter og snikleser i timene, forteller lærer Kjersti Monsen. –Noen har sittet med boka under pulten og lest når de egentlig skulle ha gjort andre ting. Hun forteller at elevene tidlig bestemte seg for å vinne, og har jobbet hardt for det. De har lest både på skolen, i friminuttene og hjemme.

Men Grasdal Skule har ikke vært alene om å lese. Lesekonkurransen blir stadig mer populær. Fra 2016 til 2017 økte antallet deltagere med 43 %, fra 23.000 til 33.000. Antallet leste sider økte med hele 82 % – fra 39 millioner til 71 millioner.

– Det betyr at hver deltager i snitt har lest mye mer enn i forrige runde, sier Caroline Heitmann, ansvarlig for lesekonkurransen hos Norli Libris. – Vi har justert litt på opplegget rundt konkurransen, og har nok i større grad enn før lykkes å motivere alle elevene til å lese, ikke bare de på toppen, forteller hun.

Lærere bekrefter at konkurranse virker: I en spørreundersøkelse svarer 79 % av lærerne at elevenes lesemotivasjon økte i stor/meget stor grad som følge av konkurransen.

Fokus på norske barnebokforfattere

Lesekonkurransen arrangeres av Norli i samarbeid med forlagene Aschehoug, Gyldendal, Kagge, Piggsvin og Cappelen Damm – og ti forfattere.

Hver forfatter har blitt presentert som «Ukens forfatter», med egen video og quiz. Elevene har sendt inn videobokanmeldelser, og forfatterne har blogget gjennom hele konkurranseperioden.  –Vi legger stor vekt på å fronte norsk barnelitteratur, og forsøker å formidle på en måte som appellerer til barna, sier Heitmann.

–  Hovedpremien er pizzalunsj med to forfattere. To klasser blir trukket som vinnere. I år ble 3A ved Tonsenhagen Skole i Oslo og 3. klasse ved Våk Skole i Østfold trukket som vinnere. – Elevene lo og gråt av glede, forteller Tonsenhagen-lærer Karianne Christophersen.

Verdens beste barneboktipser?

I løpet av lesekonkurransen har elevene lest og vurdert nærmere 500.000 bøker. Vurderingene er samlet i Norli Junior boktipser, der barn kan finne bokanbefalinger fra jevnaldrende som liker samme typer bøker som dem selv.

– Amazon har 436 anmeldelser av «Hundemannen» – vi har 697. Alle fra kjernemålgruppen, avslutter Heitmann.