Publikumsløft for Bokmässan

Den ferske messegeneralen Frida Edman satser på snuoperasjon for Bokmässan i Göteborg. Hun vant en halv seier allerede denne helgen.

– For teamet vårt var det viktig å samle alle krefter igjen, sier messesjef Frida Edman, etter sin første bokmesse i Göteborg. Hun kom til en jobb hvor det ikke var rom for store, luftige programerklæringer. Her var det «samling i bånn». Det har handlet om å berge fremtiden til Bokmässan, hvilket ikke er et hvilket-som-helst arrangement. Med sine over 800 utstillere og nærmere 100 000 besøkende er den ikke bare Nordens klart største bokmesse, men også Nordens i særklasse største litteraturarrangement. Bokmässan i Göteborg er også den bokmessen i verden med det største seminarprogrammet.

NORDENS STØRSTE BOK-MØTEPLASS: Bokmässan i Göteborg.

Krevende balansegang

Debatten rundt det høyreorienterte magasinet Nye tider var i ferd med å rive Nordens i særklasse største bokmesse i fillebiter. Det har vært krangler, boikott-trusler og alternative messer og arrangementer.

Frida Edman medgir at det har vært en krevende balansegang å hensynta ytringsfriheten, utstillernes mange synspunkter og bokmessens ve og vel:

– Det har ikke vært noen lett problemstilling, men vi kan man ikke ha én utstiller som med sine 8-9 kvadratmeter tar alt fokus fra alle andre utstillere og forfattere som fortjener oppmerksomhet, sier Edman, og legger til: – Samtidig er det viktig for oss at Bokmässan fremdeles skal være en åpen arena for fri meningsutveksling.

Demonstrasjoner og boikott

I fjor ble det det et svare rabalder både innenfor og utenfor Bokmässans vegger. Innenfor veggene raste debatten rundt Nya tider – og flere utstillere valgte å boikotte messen, blant annet til fordel for alternative arrangementer. Utenfor veggene hadde høyreekstreme Nordfront av temmelig uforklarlige årsaker fått tillatelse til å demonstrere i nabokvartalene rundt Bokmässan, hvilket igjen resulterte i en betydelig større motdemonstrasjon – inneholdende både svenske idealister og pensjonister, og tilreisende kampglade pøbler fra hele Europa. Det ble alt annet enn en hyggelig byutflukt for bokelskende familier.

INGEN FAMILIEFEST: Gøteborg 2017.

Resultatet ble katastrofalt: Besøkstallet sank med rundt 20 prosent. Derfor var «jobb nummer 1» for Bokmässans 15 ansatte, inkludert helt ny ledelse, å få entusiasmen tilbake hos utstillerne og å få publikum tilbake til messehallen. Med forhåndsrapporter om positivt stemningsskifte og med festivalen Crimetime flyttende fra Gotland til Göteborg var det mye som lå til rette for at Frida Edman & Co skulle snuoperasjon.

Flere besøkende

Klarte de det? Tja. Antallet utstillere fortsatte nedover, fra 839 til 811. Antall seminarposter ble redusert fra 395 til 326. Reduksjon var det også i antallet akkrediterte journalister, antall programposter totalt, antall internasjonale agenter og land representert i seminarene. Men ett tall gikk betydelig i pluss – og det var kanskje det viktigste av dem alle: Publikumsbesøket, som økte fra 77 292 i fjor til 85 371 i fjor.

SER LYST PÅ FREMTIDEN: Bokmässan-sjef Frida Edman.

– Jeg har fått veldig mye positiv respons både fra forfattere, utstillere og besøkende disse dagene. Utstillerne rapporterer om godt boksalg på standene, hvilket er en viktig del av Bokmässan. Alt dette er svært gledelig og lover bra for fremtiden, sier Frida Edman.

Og apropos fremtiden: Tre temaområde er sirklet inn for neste års messe: Sør-Korea, likestilling og mediebevissthet/mediekritikk.