Pris til Martin og Minuskel

BRAGEPRISEN ÅPEN KLASSE: Gammel klassiker i ny drakt, Martin Ernstsens tegnede versjon av «Sult», ble juryens valg.

– Jeg vil takke Alexander Leborg i Minuskel forlag for at han hadde tro på at dette gikk an. Og samboeren min, sier Erntsen, og legger til at han og samboeren fikk barn midt i innspurten av denne boken.

«Åpen klasse» i årets Brageprisutdeling var kategorien «Bildebøker for voksne og barn». Prisen gikk til Martin Ernstsen og hans tegnede versjon av Knut Hamsuns Sult – også til betydelig glede hos utgiver Alexander Leborg og hans lille forlag Minuskel.

«Unik og særegen leseropplevelse»

Slik lyder juryens begrunnelse: «Å skulle oversette en velkjent klassiker til et nytt format, krever mot og dyktighet. Martin Ernstsen viser begge deler i sin tegnede versjon av Knut Hamsuns Sult. I 1890-tallets Kristiania, «denne forunderlige by som ingen forlater før han har fått merker av den» møter vi en stadig mer desperat og sulten forfatter på jakt etter jobb, anerkjennelse, mat og kjærlighet. Skildringene av hovedpersonens liv er gjort med et dypt alvor, men samtidig er humoren aldri langt unna. I denne boken utnyttes tegneseriemediet til sitt fulle. Martin Ernstsen veksler mellom tidsriktige miljøskildringer fra Kristiania til fargerike feberfantasier i mer surrealistisk utrykk. Som møtet med Ylajali stående foran en solgul måne eller Guds tunge pekefinger mot en utslitt og nedbrutt hovedperson. De ulike scenene holdes likevel innenfor samme univers gjennom et bevisst formspråk. Martin Ernstsens tegneserie er et ambisiøst prosjekt som står solid på egne ben. Den vil gi nye og gamle lesere av Knut Hamsuns klassiker en unik og særegen leseropplevelse, og markerer seg som et solid tilskudd til norsk tegneseriekunst.»

 

(Foto: Esra Düzen)