Brage til Ane Barmen

BRAGE-GLEDE OVER BOK OM SORG: Ane Barmen sikret barne- og ungdomsprisen med «Draumar betyr ingenting».

– Dette var veldig uventet og kjekt. Jeg har lest alle de alle nominerte, og for noen perler!Takk til Gyldendal som har lært meg alt, som tok meg inn på skriveskole og ga meg Norges Beyoncé, Kaisa Mohr, som redaktør. Nå trenger jeg en drink, som Nina Lykke sa. Jeg joiner deg i baren, sa en sterkt Ane Barmen, da hun mottok årets Bragepris for barne- og ungdomsbøker på Dansens Hus i kveld.

Det hører slett ikke til sjeldenhetene at Brageprisen for barne- og ungdomsbøker går til en nynorsk-utgivelse. Så også i år. Men denne gang lander den ikke i fanget til Samlaget, men hos nevnte Gyldendal. Det takket være Ane Barmens Draumar betyr ingenting – en finstemt bok om nyansene mellom liv og død.

«Naturlig og uanstrengt»

Juryens begrunnelse: «Folk som ikkje har mista nokon har ikkje peiling, tenker hovedpersonen Louise i Ane Barmens roman. Tapet av Tormod, minnene om det som var og tanken på det som aldri ble, preger Louise i alle situasjoner og relasjoner. Draumar betyr ingenting viser stor innsikt i hvordan sorgen kan oppleves som ensom fordi livet for andre går videre – men for den som sørger, får alt en annen farge. Romanen er likevel forunderlig lett å lese. Den viser hvordan Louise tenker og handler framfor å forklare, og intensiteten holdes oppe med et språklig driv og en vellykket komposisjon: Romanen veksler mellom nåtid og tilbakeblikk, og det som har skjedd, rulles gradvis opp slik at leseren etter hvert forstår mer av nåtidssituasjonen og samspillet Louise har til de rundt henne. Forholdet til de andre, både til vennene (gamle og nye), til familien og til Karen, som hun steller for på sykehjemmet, står sentralt. Også den gamle Karen bærer på sorg, og kontrasten og samtidig fellestrekkene mellom de to – den unge og den gamle, på hver sin side av livet – gir nye perspektiver på Louises tilværelse. Dialogen mellom personene er naturlig og uanstrengt, og de fine nyansene mellom liv og død, alvor og letthet, vennskap og kjærlighet, tar ungdoms livsverden på det største alvor.»

 

(Foto: Maria Olivia Rivedal)