«En festopplevelse uten bakrus»

BRAGEFEST FOR «LESEFEST»: Sikret sakprosaprisen med Axel Jensen-biografi.

– Jeg vil gjerne takke min redaktør Ingebrigt, formgiver Marius Renberg. Og Lillian, som hater denne boka, men som har ventet på skuta etter mine seilaser til Oblidor, sa Torgrim Eggen, da han mottok årets Bragepris for beste sakprosabok.

Det har vært et løft av de store, Torgrim Eggens Axel. Fra smokken til Ovnen (Cappelen Damm). Mange av dem som har rukket å lese Eggens bok, vil av hele sitt hjerte unna ham Brageprisen han ble tildelt i kveld.

BOK365s anmelder Vidar Kvalshaug tilhører de begeistrede og trillet tidligere i dag terningen til en blank sekser, og mente at biografien var «frekk, spenstig og smellvakker på sitt øgly vis.»

Fra ekstase til depresjon

Her er juryens begrunnelse for å tildele Torgrim Eggen Brageprisen for årets beste sakprosabok: «Axel var noe av en lystløgner, tross alt. Noen måtte gå ham i sømmene, faktasjekke ham litt og kanskje bringe opp historiene han av en eller annen grunn ikke fortalte. Lese brev, bøker og artikler, intervjuer og presseoppslag, snakke med øyenvitner og forsøke å få en sammenheng i livet og diktningen hans.

Det har Torgrim Eggen lyktes med. Ved å presentere nye kilder til Axel Jensens liv og verk, gir han oss et komplekst og spennende bilde av en myteomspunnet og legendarisk norsk forfatter. I biografien Fra smokken til ovnen – en tittel tatt fra Axel Jensens comeback-roman Lul (1992) – har Torgrim Eggen invitert oss på en lesefest der alle elementene er på plass: rikelig med alkohol og andre rusmidler, følelsessvingninger fra ekstase til depresjon, trekantdramatikk og seriemonogami, arroganse og prestasjonsangst ispedd brå omslag fra fattigdom til feite honorarer. Når partyet er over og boken lest, våkner man opp fra et eventyrlig liv og et forfatterskap som ikke har gått ut på dato. En festopplevelse uten bakrus!»

 

(foto: Grethe Nygaard)