Postmodernisme og navlebeskuelse

Han skrev om Wim Runar Leite. Men i hvilken roman? Foto: Atle Nielsen

Har norsk skjønnlitteratur gått fra det første til det andre de siste 40 – 50 årene? Et toppet lag drøfter problemstillingen i Bergen i høst.

I morgen slippes høstprogrammet til Litteraturhuset i Bergen, og det blir trolig trangt om plassen 19. oktober når Dag Solstad, Kjartan Fløgstad, Geir Mork, Marta Norheim og Gunnhild Øyehaug skal drøfte norsk skjønnlitteratur gjennom de siste femti årene.

Mangeårig kulturredaktør i Bergens Tidende, tidligere forlegger, bokbader og forfatter Jan H. Landro leder programmet, som altså har fått tittelen «Fra postmodernisme til navlebeskuelse?».

Diskuterer postmodernisme og navlebeskuelse: Gunnhild Øyehaug. Foto: Magne Sandnes/Kolon

Poltiske utskeielser og uleselige bøker

For mye har skjedd i norsk litteratur siden 1960- og 70-tallets politiske «utskeielser». Ifølge arrangøren resulterte den påfølgende postmodernismen og diverse formeksperiment i til dels uleselige bøker.

«Så kom Den store fortellingen sterkt tilbake, og gradvis utvidet det litterære landskapet seg til å bli både kupert og uoversiktlig. Vi fikk biografske romaner og nærgående «virkelighetslitteratur», naivisme og navlebeskuelse.», skriver de i programmet.

Hva som egentlig skjedde, og hvor vi står i dag, skal diskuteres, og det er altså litt av en gjeng som samles til debatt. Samtaleleder Jan H. Landro markerer for øvrig sitt 40-årsjubileum som bokbader med denne seansen.

Sekstiåtterne og deres barn

Allerede onsdag førstkommende blir det også gjensyn med et par sekstiåttere på Litteraturhuset i Bergen. Edvard Hoem og Einar Økland skal diskutere arven fra sekstiåtterne med sine barn, som også jobber innenfor kulturfeltet. Knut Hoem er blant annet litteraturmedarbeider i NRK og Siri Økland har vært kulturjournalist i Bergens Tidende i en årrekke og er også forfatter.

Disse møtes onsdag i programposten «Arven fra sekstiåtterne. Generasjonsutveksling».

Foto: Paal Audestad, Tove K. Breistein og Marita Aarekol/Litteraturhuset i Bergen

Ellers fortsetter de faste og populære posten på Litteraturhuset i høst. Og man kan jo også merke seg programmet «Verden i Bergen» 15. oktober: «Fra diktatorens skrivebord» er tittelen på den kveldens seanse, der den skotske forfatteren og journalisten Daniel Kalder har lest og analysert tekster skrevet av blant andre Hitler, Stalin og Mussolini. Forfatter og litteraturviter Janne Stigen Drangsholt intervjuer ham om diktatorlitteraturen.

Helaften med Aarebrot

Hele kvelden 23. oktober er viet Frank Aarebrot. Da lanserer Liv Skotheim og Martin Larsen Hirth sin bok om hele Norges professor, som døde i fjor. Det blir også debatt og samtale med Hans Olav Lahlum, Jens Kjeldsen, Dag Rune Olsen, Sunniva Rose og Frøy Gudbrandsen.

Tema for helaften: Frank Aarebrot. (Foto: Vigmostad & Bjørke )

Litteraturhuset i Bergen har også invitert flere av våre mest anerkjente forfattere til å snakke om sin metode for skjønnlitterær skriving, og 21. november kommer Tomas Espedal for å snakke om sin metode. Og trolig sin nye bok, som kommer 19. oktober og har fått tittelen Elsken.

Petterson og poesi

Per Petterson har høstet strålende anmeldelser for sin siste roman Menn i min situasjon, og 28. november kommer han til Bergen for å snakke om både boken og sitt litterære prosjekt. Intervjuer er Tormod Haugland.

Og endelig 4. desember skal poesiåret 2018 markeres. Hvilke poetiske utgivelser har gjort seg mest bemerket i året som har gått? Og hvilke er de beste? Hvilke trender og tendenser kan man lese av forlagenes utgivelseslister, ja, hvordan står det egentlig til med norsk poesi for tiden? Deltakere annonseres på www.litthusbergen.no.

Ny quizmaster: Henning H. Bergsvåg. Foto: Atle Nielsen

Og apropos poesi: Poet Henning H. Bergsvåag er ny quizmaster på Litteraturhuset i Bergen etter Jan Arild Breistein. Bergsvåg, som for mange også er kjent som DJ Luftpus, debuterer som vet for den populære programposten allerede i kveld.