– Et politisk Netflix

– Her kan du bare glemme å oppleve fake news. Her får du svarene rett fra kilden, sier daglig leder Christian Skrede om Eldorados valgprosjekt.

På Eldorado bokhandel i Oslo har de viet en stor del av butikken til et valgsenter, hvor man interaktivt kan bevege seg gjennom 28 politiske partiers valgprogram og sammenlikne de forskjellige politiske ståstedene.

–  Det er vel aldri gjort et prosjekt som dette tidligere, sier Skrede til BOK365.

Men det er ikke nødvendig å troppe opp i butikken i Torggata for å dra nytte av verktøyet. Via nettsiden eldo.no/tingvalg kan man få tilgang til det interaktive prosjektet, som allerede er blitt flittig brukt av flere:

– Oslo Katedralskole bruker det i undervisningen, og vi har hatt flere voksenopplæringsgrupper innom her. Alt er nemlig tekstet på engelsk, arabisk og urdu, sier Skrede, og legger til:

– Dette er integreringsprosjekt deluxe. Vi tilrettelegger så alle kan delta aktivt i valget.

 

Lettere, men vanskeligere

– Prosjektet henger sammen med ytringsfriheten. Det må være en plass til å dele meninger. Vi fortsetter egentlig bare med det prosjektet vi mener er prinsipielt viktig, sier Skrede. Både han og nestleder Cathrine Almaas syns det er helt naturlig å dra politikken inn i bøkenes verden:

– Dette henger sammen med litteraturen. Bokhandlerne har et samfunnspolitisk ansvar og vi tar dette på alvor, sier Skrede.


I VALGSENTERET: Cathrine Almaas og Christian Skrede viser frem valgsenteret.

 

– Det handler om å gi noe tilbake, sier Cathrine, og legger til: – Men det skal være gøy, og det syns vi det er. Ellers hadde det ikke blitt noe av.

Eldorados valgverktøy er skapt for å gjøre Stortings- og Sametingsvalget enklere for velgerne, men Skrede anfører at det kan virke mot sin hensikt – underveis:

– Jeg kan garantere at man innledningsvis blir mer forvirret av å bruke dette verktøyet, sier Skrede, men legger til at dette i bunn og grunn bare er positivt:

– Det gjør at man må tenke litt etter.

– Det blir ikke lenger sort-hvitt, men får inn nyanser. Man får mer kompetanse, og da blir det vanskeligere – men også mer spennende, sier Almaas.

 

Politisk Netflix

Prosjektet startet i mars i år på eget initiativ fra bokhandelen. Men ideen har en lengre forhistorie:

– Tanken på et slikt prosjekt dukket opp i 2013. Vi gjorde noe tilsvarende under kommunevalget i 2015, og vi tenkte allerede da å gjøre det samme med stortingsvalget i 2017.

Resultatet er hva Skrede kaller «et politisk Netflix», hvor man kan trykke seg gjennom partiprogrammene, som blir presentert av representanter fra de ulike politiske partiene.

– Dette er også en hyllest til politikerne, sier Skrede, for prosjektet hadde ikke blitt til uten nettopp dem:

– Samtlige 28 politikere har virkelig stilt opp. Espen Barth Eide spilte blant annet inn videosvar til oss mellom Kypros-forhandlinger og FN, forteller Almaas.


SAMFUNNSANSVAR: – Vi tar et samfunnsansvar, sier Cathrine Almaas og Christian Skrede.

 

Finansiell støtte har de kun mottatt fra valgdirektoratet – alt er ellers betalt av Eldoradogården.

– Vi er en privat aktør, men vi tar et samfunnsansvar. Alle markedsføringspengene våre har gått inn i dette prosjektet, sier Skrede.

 

Spiser seg inn i butikken

– Dette er bare starten. Vi tror det blir en kjempesuksess, sier Almaas.

For dette er faktisk bare begynnelsen på et prosjekt som etter hvert skal bli svært synlig i Nordens største bokhandel.

– Vi kommer til å gjøre noe tilsvarende under TV-aksjonen, som skolene kan bruke i undervisningen, sier Skrede, og legger til at dette bare er et lite stoppested før det virkelig braker løs:

– Deretter forblir det en permanent utstilling av Sametinget, en permanent avdeling for religionsspørsmål og en permanent avdeling om Oslos lokalpolitikk.

Nå holder valgsenteret til i en avdeling i bokhandelen – men planen er å spise seg stadig lenger inn i butikkens 3200 kvadratmeter store lokale:

– Til slutt skal dette prosjektet ta mellom 300-600 kvm av butikken.

Har dere selv brukt valgsenteret for å bestemme hvem dere skal stemme på?

– Jeg har bare blitt gladere i alle partiene, sier Skrede, og smiler.