Nordisk poesifestival er tilbake

Tone Hødnebø er årets festivalpoet under Poesifestival på Hamar denne uka (foto: Rolf M. Aagaard)

Nordisk poesifestival, også kalt Rolf Jacobsen-dagene, kan endelig invitere til festival igjen etter ett år pandemipause.

Hamar får kjørt seg når det igjen er duket for festival med 40 store og små arrangementer rundt omkring i byen. Torsdag går festivalen av stabelen på Hamar teater. Kulturminister Anette Trettebergstuen vil stå for den offisielle åpningen av festivalen som i år arrangeres for 15. gang.

Nye forfatterskap

Det blir lyrikkopplesninger og forfattersamtaler, konserter, skrivekurs for barn og ungdom, forfatterbesøk i videregående skoler, poesiquiz, åpen mikrofon, teater, poesigudstjeneste, litteraturseminar og utstilling, melder festivalen i en pressemelding.

– Noe av det aller fineste med en festival som Nordisk poesifestival er at man får mulighet til å bli kjent med helt nye forfatterskap, sier daglig leder for festivalen, Elin Tinholt, før hun trekker frem et findlandssvensk navn blant flere høydepunkter:

– Det er nok ikke så mange i Norge som kjenner til finlandssvenske Henrika Ringbom. Ringbom tilhører den svenskspråklige minoriteten i Finland og er også aktiv som oversetter av finsk samtidslyrikk. Hennes dikt er oversatt til finsk, engelsk, spansk, russisk, ungarsk, tyrkisk og persisk, men ennå ikke til norsk!

Musikk

I år er det Gro Dahle som holder Rolf Jacobsen-forelesning, mens lyrikerne Tone Hødnebø, Henrika Ringbom og Rasmus Nikolajsen bidrar med opplesninger. Torsdagen avsluttes med konsert ved Sinikka Langeland som skal spille fra albumet Wolf Rune.

– Visste du at Sinikka Langeland ble ECM-artist allerede i 2007, spør Tinholt, før hun fortsetter: – På det tidspunktet var det legendariske plateselskapet til Manfred Eicher,  fortsatt svært mannsdominert. Av flere hundre artister var det bare fire-fem kvinner i plateselskapets eksklusive stall. Sinikka Langelands siste utgivelse Wolf Rune bygger på skogfinske runesanger fra begynnelsen av 1800-tallet.

Festivalpoet

Tone Hødnebø er årets festivalpoet. Tinholt beskriver Hødnebøs forfatterskap som et av samtidspoesiens viktigste og mest egenartede. Hødnebø skal blant annet samtale med sin mangeårige redaktør i Kolon, Bjørn Aagenæs.

– Vi gleder oss til å kunne gjøre et dypdykk i Hødnebøs lyriske univers under poesifestivalen, sier Tinholt.

Tinholt trekker også frem programposten Nordisk poesifest:

– Nordisk poesifest må nevnes spesielt, for det er virkelig en poetisk festaften av de sjeldne og en fantastisk måte å bli kjent med forfatterskapet til flere lyrikere på. Bendik Vada, Anne Bøe, Endre Ruset, Henrika Ringbom, Pedro Carmona-Alvarez, Gunstein Bakke, Rasmus Nikolajsen og Tone Hødnebø er poetene som skal sette hverandre i stevne denne kvelden, sier Tinholt.

Se resten av festivalprogrammet her.