Poesi i fokus

Brynjulf Jung Tjønn (foto: Maria Kleppe Vihovde)

LYRISK: Det gror godt innen ny norsk poesi. Brynjulf Jung Tjønn er blant hærførerne. Denne helgen velges han som ny leder av Den norske Forfatterforening.

Året er fortsatt ungt, men Brynjulf Jung Tjønn har allerede mottatt mye velfortjent oppmerksomhet. La oss håpe at Tjønn i all viraken får stunder til fortsatt å skrive skjellsettende litteratur.

Brynjulf Jung Tjønn (f. 1980) er oppvokst i Feios i Sogn og Fjordane. Han ble adoptert fra Sør-Korea som barn, og har alltid merket at han ser annerledes ut, som han selv sier.

Bestselgende

Tidlig i januar meldt vi at Kvit norsk mann (Cappelen Damm) ble den bestselgende diktsamlingen i 2022. Vi karakteriserte den gang samlingen som en av de viktigste bokutgivelsene i 2022 – uavhengig av sjanger. Oppmerksomheten rundt utgivelsen har medført utstrakt reisevirksomhet for Tjønn.

Les: 2022: De mestselgende diktsamlingene

Ny leder av DnF

Få uker senere kom nyheten om at Jung Tjønn var innstilt som ny leder av Den norsk Forfatterforening (DnF). Denne helgen overtar han ledervervet etter Heidi Marie Kriznik som har innehatt klubba i seks år.

Les: Tjønn innstilt som ny DnF-leder

Mottager av Kritikerprisen

I begynnelsen av mars meldte Kritikerlaget at Kvit norsk mann var tildelt Kritikerprisen for beste skjønnlitterære voksenbok i 2022. Denne kritikerprisen regnes som den aller gjeveste da den tildeles etter uravstemning blant alle de 176 medlemmene av Kritikerlagets seksjon for litteratur (de andre Kritikerprisene er juryerte).

Les: Her er kritikerfavorittene

 Sporveisdikt

Forrige uke var det lansering av Sporveisdikt på trikk og T-bane i Oslo. Dette i regi av Forfatterforeningen og Sporveien – med støtte fra Kulturrådet. Dette er et svært gledelig prosjekt for å sette poesi på dagsorden og vil nå rundt en halv million mennesker hver eneste dag. Diktene som skal henge på trikker, T-baner og T-banestasjoner i mars er selvsagt skrevet av Brynjulf Jung Tjønn. De andre som kommer først ut er Nils Chr. Moe-Repstad (1972 – 2022), Sarah Zahid og Geir Halnes.

Les: Lyrikken på sporet

Kvit norsk mann

Tilbake til diktsamlingen som gav Jung Tjønn Kritikerprisen. Da boka kom ut anbefalte vi den og omtalte vi den slik:

Dette er en bok som omhandler brutal og grov rasisme, så vel som å ta et skrått – og til tider humoristisk – blikk på mer uskyldig hverdagsrasisme. Diktsamlingen er å anbefale til gammel som til ung. Boka har allerede kommet i flere opplag. Vi håper at også lærere og skolebibliotekene har boka på sine innkjøpslister.

Denne søndagen henter vi et par små bittersøte dikt fra Brynjulv Jung Tjønn.

Boka åpner kort slik:

ein

kva vil du bli
når du blir stor?

eg vil bli
ein kvit, norsk mann

 

Og litt senere i boka om den skjulte rasismen som mange overser:

to

eg jobbar i nrk
eg har akkurat kjøpt meg leiligheit i ullevål hageby
eg har kome heim frå jobb
med ei avis under armen

den første naboen eg møter
spør om eg leiger leiliheita av nokon

den andre naboen eg møter
spør om eg er det nye avisbudet