Poesi er ikke vanskelig

Foto Wisløff: Ellen Johanne Jarli
Ellen Wisløff

Bak luke 22: KK-redaktør og lyrikkspreder Ellen Wisløff.

Aktuell med boka: Diktantologien Ren poesi, del 2 (Aller), basert på instagramkontoen Ren poesi.

 

Hvordan kom boka til?

Jeg har alltid vært veldig glad i å lese dikt, og i en litt vanskelig, slitsom periode av livet mitt, var det egentlig bare poesi jeg orket å lese. Det var etter et samlivsbrudd og midt i tidsklemma, og jeg hadde ikke engang overskudd til å se tv-serier. En kveld startet jeg instagramkontoen @renpoesi, hvor jeg bare delte dikt, og ganske raskt fikk kontoen veldig mange følgere. En stor del av disse hadde aldri lest poesi, og jeg oppdaget hvor mange som fant trøst og mening i tekstene. Antologiene Ren poesi, og Ren poesi del 2, er begge samlinger av favoritter fra instagramkontoen – og jeg lager gjerne mange flere! Det finnes så mye fint.

 

Les også: Ren poesi 2

 

Hvor tilbringer du julen i år?

Hjemme hos mamma og pappa på Bekkestua, sammen med hele storfamilien.

 

Det blir ikke jul uten … hva?

Jeg er vokst opp med å gå i kirken på julaften, som barn kunne det være litt kjedelig. Men ett år ble jeg syk og lå hjemme. Da ble alt helt feil, litt som å få pannekaker uten å ha spist tomatsuppe først. Derfor blir det ikke ordentlig jul uten å komme til Haslum kirke på julaften sammen med mamma og pappa, storesøster og guttene mine på 7 og 10 år – og synge Deilig er jorden før klokkene kimer julen inn. Etterpå går vi på kirkegården og tenner lys for dem vi har vært så glade i, men som ikke er med oss lenger. Barna er litt andektige og litt utålmodige. Det er kaldt, men fullt av lys på gravene. Så står vi der og forteller litt om farmor og moster Else. Jeg kjenner alltid på dette at slekt skal følge slekters gang. Da er det jul.

 

Hva har vært årets store leseopplevelse for deg?

Ruth Lillegravens to diktsamlinger av i år – Eg er eg er eg er (barnedikt) og Sigd. Lillegraven har en unik fortellerstemme, jeg elsker rytmen og klangen i tekstene hennes. Stemningen hun skaper. Diktene er enkle å forstå, men setter i gang sanser og følelser.

 

Hvilke tre bøker vil du gjerne gi bort i år?

Tore Renberg har skrevet sin første bok på nynorsk – Du er så lys. Dette er en drivende spennende bok, nesten i thrillerland, om hva som skjuler seg under overflaten hos folk vi omgir oss med.

Gro Dahles Søster. Jeg elsker Gro Dahles underfundige, varme, kloke, morsomme og alvorlige dikt. Dette er en nydelig julegave til en søster – eller en venn du er veldig glad i.

Åsne Seierstads To søstre har jeg kjøpt flere eksemplarer av. Jeg leser ett selv nå. Boken er besettende og gripende, og så er det et veldig viktig tema som tas opp.

Jeg må også få lov til å legge til Eeva Kilpis Sånger om kärlek, selv om den ikke er ny. Boka kjøper jeg fra antikvariat på nett hvert år og gir til en heldig utvalgt. Dette er en av de vakreste diktsamlingene jeg vet, om kjærlighet på sitt aller beste og aller såreste. Jeg er veldig glad i den svenske oversettelsen. Bare hør dette lille diktet, Säg till om jag stör:

 

Säg till om jag stör,

sa han när han steg in,

så går jag med det samma.

 

Du inte bara stör,

svarade jag,

du rubbar hela min existens.

Välkommen.

 

Hvem er årets nykommer?

Iben Akerlie med Lars er LOL. Boka har smeltet anmelderne og er kåret til årets beste barnebok av barna selv. Jeg har ikke lest den enda, men er en stor fan av god barnelitteratur og er derfor supernysgjerrig! Jeg gleder meg til å lese denne med guttene mine – som nok får denne under juletreet.

 

Hvis du skulle invitere en i bokbransjen til å være julenisse – hvem ville du valgt?

Dikter Helge Torvund. Jeg elsker poesien hans! Vi er blitt facebook-venner, og har hatt lange og fine samtaler på chatten i løpet av året, men aldri møtt hverandre i live.  Han er psykolog og har en unik evne til å «se» og gi kloke perspektiver – og så virker han rett og slett veldig koselig. Det er en gave å treffe på sånne folk. Og så har han jo så fint skjegg til og med!

 

Tar oppgaven alvorlig: Helge Torvund

 

Ditt beste juleminne?

Da jeg var sju år gammel og fikk min første klokke! Den hadde rød skinnreim, og selv om jeg var febersyk den julaftenen, kan jeg aldri huske å ha blitt så glad for noe.

 

Og det verste?

Jula jeg var høygravid og naboen hadde spontanfest hele natta fra lille julaften til julaften. Jeg sov vel omtrent ingenting, og var skikkelig sur hele julekvelden.

 

Har du et nyttårsønske på vegne av bokbransjen?

At folk flest skal slutte å tenke at poesi er vanskelig – eller at det finnes en eller annen fasit de må finne. Jeg skulle ønske flere kunne få øynene opp for hvor mange vakre, fine, morsomme og tilgjengelige dikt som finnes. Jeg får så mange tilbakemeldinger fra folk som hatet poesi og diktanalyse på skolen, men som nå endelig er blitt glad i dikt – og takker for det.

Foto av Wisløff: Ellen Johanne Jarli

Foto av Torvund: Ørjan Zazzera Johansen/Nasjonalt Garborgsenter